Yeni Doğan Buzağı Bakımı Nasıl Yapılmalı? Adım Adım Rehber

yeni doğan buzağı bakımı

Yavruların bakımlarının ilk adımı, doğumdan hemen sonra olur. Yavrular, annelerinden gelen bağışıklık etkenleri ile beslenmelidirler. Annelerinin sütleri, yavrular için en uygun gıdadır ve sağlıklı yetişmelerine destek olacaktır. Ayriyeten, yavrulara doğumun ardından hızlı bir şekilde kaliteli kolostrumlar muhakkak verilmelidir. Kolostrumlar, buzağıları olabilecek rahatsızlıklara karşı muhafaza eden antikorları kapsar. Bu yüzden, yavruların ilk zamanlarında yeteri kadar ölçüde kolostrumları almalarını temin etmek çok önemlidir.

Yeni doğmuş yavruların genel sağlık hallerini takip etmek de mühimdir. Ayriyeten, yavrulara doğru bir diyet planlaması yaparak, uygun beslenme rutinlerini uygulayarak gelişme evrelerine yardımcı olabilirsiniz.

Yavruların bakımları hususunda dikkatli olunması gereken ana husus, yavruların yer aldığı yerin temizliğidir. Başka bir ögeyse yer aldığı alanın ısısının on altı santigrat dereceden çok ya da düşük olmaması gerekir. Yavruları ayrı ayrı bölmelere yerleştirerek altlarına yaş olmayan ve hijyenik altlıklar konumlandırılmalıdır. Altlıkların bazı nedenlerden dolayı kirlenmesi durumunda da değiştirilmelidir. Bunun yanı sıra yavruların bağışık sistemleri az olduğundan dolayı yavruların yer aldığı bölümde hava cereyanı olmamalı ve bol oksijenli hijyenik atmosfer temin edilmelidir.

Yeni Dünyaya Gelen Buzağılar Nasıl Beslenmelidir?

Yavrular, doğumun ardından ilk otuz dakika içerisinde bir- iki litre arasında kolostrum almalıdırlar. İlk bir gün içinde de yavrulara ortalama dört- altı litre kolostrum verilmelidir. Aksi halde yavrular, sağlıklı büyüyemezler ve bağışıklık sistemleri zayıflayabilir.

Annelerinden sağılmış kolostrumlar, doğumun ardından ilk üç- dört gün süresince yavrulara emzik ya da yardımcı ekipman diğer bir ifade ile kova desteği ile tükettirilmelidir. Ancak yavruların anneleri ile devamlı birlikte olması, içgüdüsel dolayısıyla yavruların çok süt içmelerine yol açabilir. Çok süt tüketmeleri de yavrularda ishal gibi problemine sebebiyet verebilir. Bunun yanı sıra yavruların ve annelerin birbirlerine alışabilmesi, ardından ayrılacak olmaları halinde daha çok stres meydana getirebilir. Bu yüzden yavruların emzik ya da kova ile beslenme alışkanlıklarını kazanmaları mühimdir. Buzağı sekiz günlük olduğunda toz şeklinde kuru yem tüketimi yapabilir. 30 günlük olduklarında ise bu yemleri tam anlamı ile tüketebilirler.

Yeni doğan buzağıların bakımlarının eksiksiz ve iyi şekilde yapılması istenen randımanlara ulaşılması konusunda başarılı sonuçların alınmasını sağlamaktadır.

Etiketler: yeni doğan buzağı bakımı nasıl yapılmalı
Mayıs 12, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR