Yavru Atan İnek Tekrar Gebe Kalır Mı?
Hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalık olan Brucella Zoonoz, bulaşıcı, enfeksiyöz ve Brucella grubu bakterilerin oluşturmuş olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık özellikle hayvanlarda yavru atmaya neden olmaktadır. İşletmelere ekonomik yönden büyük oranda zarar veren bu hastalığa bölgemizde çoğunlukla görülmektedir.
Embrional dönemlerde ölen yavru vücut tarafından emilmektedir. Bu dönemlerde inek hiç gebe kalmamış gibi tekrar kızgınlık gösterebilir.
Emriyonik ölümlerin daha sonraki günlerinde ise yumurtalıklarda yer alan sarı cisim bir süre aktif kalmaktadır. Bu dönemlerde ise inek kızgınlık göstermemektedir. Gebe olan ineğin 45. Gününden itibaren doğuma kadar olan süreçte de ölüm olabilir. Bu durumda fötal sıvılar vücut tarafından emilmektedir. İçeride yer alan dokular ve zarlar kendiliğinden erimektedir. Bunun yanı sıra ölen fötüs atılır ve ölü doğum şekillenir.
İneklerde Yavru Atma Neden Olur?
İneklerde meydana gelen yavru atma olayı 271. günden önce yavruların rahimden atılması ile meydana gelmektedir. Bu süreç içerisinde atılan fötüs genellikle ölüdür. Bunun yanı sıra bu yavru canlı olarak dışarıya atılırsa eğer yaşama şansı kesinlikle yoktur.
Uzmanların yapmış olduğu fizyolojik araştırmalara göre ineklerin %1 veya %2’sinde gebeliğin çeşitli dönemlerinde yavru atma olguları görülebilmektedir.
İneklerde meydana gelen yavru atma olayı genellikle enfeksiyöz etkenlere bağlı olarak meydana gelir. İneklerin gebe olduğu süre içerisinde meydana gelen yavru atma olayı genellikle birkaç saat içerisinde şekillenmektedir. İlerleyen durumlarda meydana gelen yavru atma durumlarında ise güç doğum benzeri zorluklar ile karşılaşabilirsiniz.
Etiketler: yavru
Mart 09, 2022
Listeye dön