Sığırlarda Aşılama Süreci

sığır

Ülkemizde yeni doğan buzağıların %20’si neredeyse kaybedilmektedir. Buzağı ölümlerinin önüne geçebilmek için günlük yapılan bakım ve beslenmenin düzenli olması gerekmektedir. Özellikle bu kayıpların önüne geçmek için ineklerin doğum yapmadan önce sağlıklı bir şekilde bakılması ve beslenmesi gerekmektedir.

Sığırlarda aşılama sürecinin düzenli yapılması oluşabilecek herhangi bir enfeksiyonlu hastalığa karşı büyük bir önlem alınmasını sağlar.

Yapılan aşılardan sonuç alınabilmesi için buzağılara, sığırlara ve ineklere hangi aşılar uygulanmalıdır?

Şap Aşı

Şap aşı, doğum yapacak aşısız bir inekten doğan buzağıya iki haftalık iken yapılmaktadır. Yapılacak olan şap aşı, hayvanlara hayatları boyunca 4 ya da 6 aylık bir ara ile mutlaka yapılmalıdır. Buzağılar 2 aylık iken 1. doz aşı yapılır. 1. doz aşı yapıldıktan 1 ay sonra 2. doz aşı yapılır.

Brucella

Brucella hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Dişi hayvanlarda göz damlası şeklinde uygulanan brucella, 3 ya da 6 aylık yaştaki dişi sığırlara uygulanmaktadır. Yapılan ilk aşıdan sonra uygulanacak ikinci doz aşı arasında 4 ya da 12 ay sonra yapılması gerekmektedir.

LSD (Lumpy Skin Disease)

Lumpy skin disease son yıllarda ülkemizde görülmeye başladığı zamandan beri yapılmaktadır. Buzağılar 3 aylık iken ilk doz uygulanır. Sonraki doz ise 1 ay sonra yapılır. Yapılacak olan bu aşı türünün yıllık tekrarlanması gerekmektedir.

BRD (Bovine Respiratory Disease)

Bovine Respiratory Disease, sığırlarda solunum yolu hastalığı olarak bilinmektedir. Buzağı 14 günlük iken yapılacak olan ilk aşı uygulaması ile bu hastalığın önüne geçilebilir. İlk doz aşı yapıldıktan 28 gün sonra ikinci doz aşı uygulanmalıdır.

Clostridial Aşılar

Sığırlarda ölüm tehlikesine yol açan enfeksiyon hastalıklar için yapılan aşı türleridir. Clostridial bakterileri sığırlarda, tetenoz, enteretoksemi ve yanıkara gibi ölümcül hastalıklara yol açmaktadır.

Bu nedenle buzağılar iki haftalık iken yapılacak olan aşılar ile bu hastalıkların önüne geçmiş olursunuz.

BVD (Sığır Viral Diyare) ve IBR (Enfeksiyon Bovine Rhinothracheitis)

Bu aşı türünü tek ve kombine olarak bulabilirsiniz. Bu aşı türünü buzağılar sütten kesilmeden 2 veya 4 hafta önce yapılmalıdır. İlk doz aşı uygulandıktan 4 hafta sonra ikinci doz aşıyı uygulayabilirsiniz. Bu aşılar 6 veya 12 ayda bir tekrarlanmalıdır.

Trikofiti (Mantar)

Bu aşı türü mantarın sık görüldüğü yerlerde koruyucu amacı ile uygulanmaktadır. Buzağı doğduktan bir gün sonra yapılabilir. İkinci doz aşı ise yapılan ilk doz aşıdan 14 gün sonra uygulanabilir.

İshal Aşısı (E.coli, Rota ve Coronavirüs)

Bu aşı özellikle hamileliğin son dönemlerinde anneye yapılmaktadır. Bu aşı ayrıca buzağıya bağışıklık kazandırmaktadır. Doğum zamanı belirlendikten sonra doğuma 7 veya 5 hafta kala yapılmalıdır.

Etiketler: sığır
Temmuz 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR