Kuzuların İlk Adımları: Doğumdan Büyümeye Kuzu Gelişimi

kuzuların ilk adımları

Gebeliğin son dönemlerinde doğru bakım ve besleme yapılan koyunların doğurduğu ideal canlı ağırlığa sahip olan kuzular, dirençli olurlar ve yüksek canlı ağırlığa sahip olurlar. Annesi sütsüz ya da ölen kuzuların, yavrusu ölmüş ya da fazla süte sahip olan koyunlara emiştirilerek alıştırılması gerekmektedir. Yeni doğan yavru enfeksiyon hastalıklarına karşı kolay bir şekilde yenik düşer. Bu zamanda kuzular yetişkinlere kıyasla solunum sistemi hastalıkları, şiddetli ishal ve öteki hastalık türlerine karşı oldukça duyarlı haldedirler. Bu sebepten dolayı farklı hastalıklara karşı kuzunun geleceğini garanti etmek için ağız sütünün kesinlikle kuzuya içirilmesi gerekmektedir. Ağız sütü içerisinde bilhassa yapı ve onarım maddesi olan protein oranının yüksek seviyede olması önemlidir. Kuzunun ilk zamanlarında hayatında hastalıklara karşı dayanıklılığını sağlayan bağışıklık maddelerinin oranı, doğumun ardındaki ilk 15 dakika ile 2 saat aralığında içirilecek olan ağız sütünde en yüksek seviyededir.

Kuzular doğdukları andan itibaren en az 1 aylık olana kadar çok dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi ve doyduklarından emin olunması gerekmektedir. Hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan işletmeler için en kritik olan dönem bu dönemdir. Dikkatli bir şekilde hareket edilmez ise işletmede kavruk yani gelişme konusunda geriliği olan kuzuların miktarı artış gösterecek ve ekonomik kayıplar meydana gelecektir. Kuzuların önlerine1 haftalık olmalarının ardından iyi kaliteye sahip kuru yonca ve kuzu yemi yerleştirilerek yem tüketimine alıştırılmalıdırlar. Kuzuların 80 ila 90 gün arasında anne sütünü emmeleri gerekmektedir. Kuzular doğduktan sonra doğum defterine kayıt yapılmalı ve kulaklarına numara takılmalıdır. Bu uygulama sayesinde yavrunun annesinin bulunması kolaylaşır ve rahat bir şekilde takip yapılabilir.

Kasım ayından şubat ayının ilk zamanlarına kadar doğumu gerçekleşen kuzular ile bahar aylarında doğumu gerçekleşen kuzuların yemleme planları birbirinden farklıdır. Kış aylarında doğan kuzulara yemin fazla verilmesi gerekirken, bahar aylarında doğumu gerçekleşen kuzular meralardan faydalanabilirler. Kış aylarında doğan buzağıların 7 günlük olmasından itibaren kaliteli kaba ve keşif yemlere kolaylıkla erişimi sağlanmalıdır. Kuzulara verilecek olan keşif yemlerin %18-20 protein içeriğine sahip olması, selüloz seviyesinin düşük, enerji seviyesinin yüksek olması konusunda dikkatli olunmalıdır. Kuzuların rumen etkinlikleri tamamıyla gelişmediğinden dolayı üre gibi kimyasal bileşenlerin sindirimi gerçekleştirilemez ve zehirlenmeler meydana gelebilir. Kuzuların kemik gelişimi için ihtiyaç duyulan kalsiyum rasyona %1 seviyesinde kireç taşı ya da mermer tozu eklenerek sağlanabilir.

Kuzuların Bakım ve Beslemesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kuzuların yer alacağı ortamın anaç koyunlara yakın olması gerekmektedir.

Barınağın her iki tarafında giriş ve çıkış noktaları bulunmalıdır.

Barınakların her daim temiz ve altlıklı olması gerekmektedir.

Barınakların aydınlık olabilmesi için güneş ışığından yeteri kadar faydalanılması gerekmektedir. Şayet barınak ışığı yeterli değil ise yapay ışıklandırmalar kullanılabilir.

Devamlı olarak temiz ve taze su kuzuların önünde bulundurulmalıdır.

Yemliklerin kuzuların üzerine çıkamayacağı şekilde ayarlanması gerekmektedir.

Kuzuların bakım ve beslemesinde dikkat edilmesi gerekli olan hususları bu şekilde sıralamak mümkündür.

Etiketler: doğumdan büyümeye kuzu gelişimi
Temmuz 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR