Koyunların beslenmesini dört kısımda ele alabiliriz. Bunlar ise;
1- Koç katımındaki besleme
2- Koyunun gebelik sürecinde besleme
3- Koyunun süt veriminde besleme
4- Koyunun verimsiz dönemlerinde besleme
1-Koç Katımındaki Besleme
Koç katımının iki hafta öncesinden başlayıp altı hafta günde 400 gramdan başlayıp 700-800 grama kadar arpa ya da fabrika yemi, yulaf karışımıyla takviye yem yapılmaktadır.
2-Koyunun Gebelik Sürecinde Besleme
Koyunun gebelik döneminde ilk üç ay otlak iyiyse ek yeme ihtiyaç duyulmaz. Gebeliğin son 45 gününde 300 gramdan başlayıp doğum gerçekleşene kadar 800 grama çıkartılıp ek yemleme yapılmaktadır.
3-Koyunun Süt Veriminde Besleme
Tek kuzusu olan koyunlara günde 700 gramdan yem karması, iki tane kuzusu olan koyunlara ise 1 kilogram yem karması verilmektedir.
4-Koyunun Verimsiz Dönemlerinde Besleme
Koyunun verimsiz döneminde anız ve merada otlatmak yeterli olmaktadır.
Yoğun Kuzu Besisi
Öncelikle kuzuyu büyütmek için tüketmiş olduğu yeme yavaş yavaş besi yemi aktarılır. Sonrasında ise yemler iki ayrı yemliklere konulur. Bir hafta süre geçtiğindeyse büyütme yemi verilmez. Besi grubuna alınmış olan kuzular sütten kesilirler. Erkek kuzuların besi yeteneği daha fazladır. Bu nedenle erkek kuzular ile ticaret yapmak daha mantıklıdır.
Süt Kuzusu Besisi
Kuzu hem annesini emer hem de çokça keşif yem tüketir. Kuzular iki haftalık süreyi geçtikten sonra anne sütüyle beraber tüketebildikleri kadar keşif yem vermeliyiz.
Arpa Ezmesi Nedir?
Buğdaygillerden olan arpa, yem ve taneli malt olarak kullanılan önemli tahıl bitkileri arasında yer almaktadır. Bira sanayisi hariç hepsi hayvan yemleri olarak değerlendirilir. Arpanın içeriği ve protein yapısı oldukça fazladır. Bu sebeple küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı yapan kişiler yem olarak arpa ezmesini kullanır.
Arpa Ezmesinin Hayvanlara Yararları Nelerdir?
Arpa ezmesini tam olarak her hayvan tüketebilir ancak geviş getiren hayvanlar için arpa ezmesi daha uygundur. Arpa ezilmeden verildiği zaman hayvanların önemli bir bölümü sindirmeden dışkıyla atar. Bu sebeple arpanın ezilip verilmesi önerilir. Arpa ezmesinin hayvanlara yararları aşağıda belirttiğimiz şekildedir:
* Arpa ezmesi küçükbaş ve büyükbaş canlıların günlük beslenmesinin yanında ek olarak verilmektedir.
* Besi hayvanlarının karkas verimine katkısı olan arpa ezmesi sağmal hayvanlarda ise süt randımanına fayda sağlamaktadır.
* Arpa ezmesi erken emzirme evresindeki yüksek randımanlı hayvanlarda oluşan kötü enerjiyi yok eder.
* Süt hayvanlarının döl tutma ve kızgınlık başarı derecesinin artmasını sağlamaktadır.
* Arpa ezmesi hayvanlar tarafından çokça sevilmektedir. Bu sebeple iştahla tüketmektedirler.
* Kokusu ve lezzetiyle arpa ezmesi yem tüketiminde büyük rol oynamaktadır.