İneklere Mısır Silajı Ne Kadar Verilir?

inek

Mısır silajı hayvanlara iki amaç için verilmektedir. Bunlardan bir tanesi yaşama payı ve diğeri ise verim payıdır. Yaşama payı için verilen yemler kuru otlar, yonca ve saman gibi yemlerdir. Verim için verilen yemler ise keşif yemler, küspe ve dane yemlerdir.

Silaj yemi ise hem verim artımı için hem de hayvanın daha sağlıklı ve dinç bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için verilmektedir.  Yaklaşık olarak 15 litreye yakın süt veren inekler genellikle silaj ile beslenmektedir. Silaj yeminin süt sığırlarına günde 10 ile25 kilogram civarında verilmesi gerekmektedir. Besi dana ve düvelerin ise günde 6 ile 10 kilogram civarında yem yemesi gerekmektedir. Koyun ve keçiler ise günde 4 ile 6 kilogram kadar silaj yemi tüketmelidir.

Silaj Yemi Ne Zaman Açılmalıdır?

Silaj yeminin açılabilmesi için öncelikle olgunlaşma sürecini tamamlamış olması gerekmektedir. Silaj yeminin olgunlaşma süresi için 45 gün civarındadır. Ancak siz 60 gün kadar beklerseniz daha iyi olacaktır. Bu süre sonrasında açılan silaj yemi oldukça lezzetli ve olgunlaşmış olacaktır.

Olgunlaşmış olan silaj yemini sarıdan koyu yeşile dönen renginden anlayabilirsiniz. Silaj yemini kendine has ekşi bir kokusu vardır. Silaj yeminde kesinlikle küf kokusu veya tereyağı asidi gibi bir görüntü olmamalıdır. Silaj yemi içerisinde hayvanların yiyebileceği kadar alınması gerekmektedir. Yeteri miktarda silaj yemi aldıktan sonra mutlaka iyi bir şekilde tekrar üzerini örtmeniz gerekmektedir. Bu işlemi ise silaj bitine kadar devam ettirmeniz gerekmektedir.

Silaj Yemi Hayvanlara Neden Verilir?

Silaj yemi hayvanların yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra silaj yemi karbonhidrat açısından oldukça zengin bir yemdir. Bu nedenle hayvanlar silaj yemini daha iştahlı yemektedir.

Silaj yemi hayvanları yaşama payı ve verim payı açısından verilmektedir.

Etiketler: neklere mısır silajı ne kadar verilir
Eylül 19, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR