İneklerde yumurtalıklarda ve rahimde gebelik için birtakım hazırlıklar olmaktadır. Yumurtalık ve rahimde olması gereken hazırlık ve değişimler olmasına rağmen ineklerinin kızgınlığını dış belirtiler ile göstermemesi durumuna sessiz kızgınlık denilmektedir. Sessiz kızgınlık gibi durumlarda ineklerin gerisinde akıntı yani çara olabilmektedir. İneklerdeki çara akıntısı sessiz kızgınlığın belirtileri arasında yer almaktadır. Ancak çara akıntısının yanı sıra ineklerde birbirinden farklı kızgınlık belirtileri olabilmektedir.
İneklerdeki Kızgınlık Belirtileri Nelerdir?
Aşağıda sıralamış olduğumuz belirtiler ineklerin kızgın olduğunu göstermektedir.
* Kızgın olan inekler ahırdaki veya sürüdeki diğer ineklerin üstüne atlamak ister ya da atlar.
* Kızgın inekler kendisi atlayabileceği gibi diğer ineklerin de kendisine atlamasına izin vermektedir.
* İneklerin bağırması, böğürmesi sıklaşır, huzursuzdur ve sinirli yapıdadır.
* Ahırdaki mevcut olan diğer hayvanlar yatarken, kızgınlık olan inek ayakta durur ve yatmaz.
* İneğin gerisi yani diğer bir ifade ile vulvası şiş, kızarık ve nemlidir. Vulvadan, ineklerin gerisinde pişmemiş yumurta akı kıvamında beyaz renkli, çara ismi ile bilinen bir akıntı gelmektedir.
* Kızgınlaşan ineklerde süt verimi aniden ve büyük oranda düşüş gösterir.
* Hayvanların yem yeme isteğinin azalması da kızgınlık belirtileri arasındadır.
* Sütteki progesteron seviyesi farklılaşır.
* Bağlı ve ayaktaki bir ineğin ön tarafında durup, hafifçe eğildiğimizde inek üstünüze atlama eğilimi göstermektedir.
* İneklerde belin kendiliğinden çökmesi gibi davranışlar da olabilmektedir.
* Hayvanlarda kızgınlık başlangıcından 2 gün sonra, arkasından kanlı bir akıntı gelmektedir.
İneklerin ya da düvelerin kızgınlığını anlayabilmek için en az yarım saatte bir olmak üzere 1 gün içerisinde 3 defa gözlem yapılmalıdır. Ancak ineklerdeki kızgınlık durumunda ki 0 ile12 saat, 12 ile 24 saat ve son olarak 24 saat sonraki belirtiler farklıdır.
Kızgınlık başlangıcı olarak iade edilen 0 ile12 saat arasında inekler diğer inekleri koklar ve onlara atlamak ister. Süt verimini azaltması, sinirli olması, yem yeme isteğinin azalması kızgınlığı başlangıç evresinde olmaktadır. Vulvanın ıslak, kırmızı ve hafif şiş olması, ineğin gerisinde az sulu beyazımsı bir akıntı yani çaranın gelmesi de kızgınlığın başladığını göstermektedir.
İneklerdeki kızgınlık ortası yani 12 ile 24 saat arasında ise başka hayvanlara atlamak için durur ve vulvadan berrak, ipliksi çara akıntısı akmaya başlar.
Kızgınlık sonuna geldiğinde ise 24 saatten sonra, inek diğer hayvanlara atlatmak için artık durmaz ve davranışları normalle döner. Vulvadan sızan akıntı azalır ve çok yapışkan duruma gelir.