İneğin Karnında Buzağı Ölürse Ne Olur?
İnek gebelik döneminde, fetüs ölürse hücre bozulması meydana gelebilir. Rahimden geçerek rahme giren mikroorganizma ve hücrelerdeki değişiklikler sonucunda cenin dokusu emilir ve yavruların kemikleri rahimde kalır. Embriyonik aşamada (0-45. günler) ölenler normalde vücut tarafından alınır. Çiftleşmeden 14 gün sonrasına kadar olan embriyonik ölümlerde döngü etkilenmez ve hayvan hamile değilmiş gibi yeni bir ateş gösterir. Ölüm, gebeliğin 45. gününden doğuma kadar fetal dönemin herhangi bir aşamasında meydana gelebilir. Bu durumda fetüsün vücut sıvıları, fetüsün erken evrelerinde vücut tarafından emilir ve doku ve zarlar doğal olarak çözülür ve bu olaylar gözlemlenebilir. Daha yaygın olarak, ölü fetüsler dışarı atılır, ölü doğumlar meydana gelir, antiseptik tedaviler veya çürüme meydana gelir.
Bulaşıcı patojenler genellikle düşüklere neden olur. Mumyalama vakaları düzenli makat muayeneleri ile saptanabilir ve belirlenen zamanda doğum yapmayan buzağılarda, geç gebelikte meme ve diğer üreme organlarında ve çevre yapılarda doğumla ilgili değişikliklerin olmaması ile anlaşılabilir. Bir rektal muayene, uterusta kaymayan, sert bir gövde ortaya çıkarır. Rahim duvarı sıkıca sarılır ve yavru zarı kurur ve birikir. Hemorajik mumyalamada rahimde kırmızımsı kahverengi erimiş çikolata benzeri akıntı olur, hemorajik olmayan mumyalamada ise rahimde böyle bir akıntı olmaz. Bu durum rahmi pelvise çekmeden kolayca hissedilebilir. Bir ineğin mumyalanmış buzağı, nahoş bir koku veya irin olmadan kendiliğinden düşük gerçekleşene kadar, bazen gebeliğin sonuna kadar 1,2 aya kadar rahimde kalabilir. Mumyalanmış bir fetüsten rahimden kurtulmanın en iyi yolu, rahim hareketliliğini artıran bir ilacın kas içine enjeksiyonudur. Mumyalanmış fetüs 3-5 gün içinde atılabilir. Uygulamadan günler sonra, ancak rahmi yağlamak ve kuruduğunda rahme yardımcı olmak için yavaşça çekmek faydalıdır.
Buzağı Neden Ölür?
Bunlar doğumdan önce ortaya çıkan ve nadiren doğumdan sonra ortaya çıkan yapısal ve işlevsel anormalliklerdir. Bu tür bozukluklar doğum öncesi ölüme, doğum zorluğuna ve buzağıların hayatta kalamamasına neden olabilir. Sığır fetüslerinin ortalama %1'inde doğum kusurları olabilir ve bunların bazıları kalıtsal olabilir. Fetal anormalliklerin nedenleri çeşitlidir ve ısı stresi ve kanserojen faktörler gibi çevresel faktörler, kromozom anomalileri gibi kalıtsal hastalıklar ve genetik bozukluklar BDV, mavi dil ve Akabane virüsü gibi bulaşıcı faktörler olarak özetlenebilir.
Ölü Buzağı Nasıl Alınır?
Düşük, döllenmeden sonraki 271. günde bir dölün veya yavrunun rahimden alınmasıdır ve terkedilmiş fetüs ölüdür veya 24 saatten fazla hayatta kalma olasılığı düşüktür. Fizyolojik koşullar altında, gebeliğin çeşitli aşamalarında sığırların %1-2'sinde düşük görülür. Bu oranı yükseltmek için sorunu dikkatli bir şekilde araştırmanız gerekir. Kürtaj, bulaşıcı bir ajan veya bulaşıcı olmayan bir kişiliğe bağlı olabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde yapılan kürtaj, genellikle birkaç saat içinde sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Daha sonraki aşamalarda doğum güçlüğü gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Tanı Nasıl Konulur?
Enfeksiyöz faktörler hem fetüsü hem de protein yapısını, metabolik artıkları ve toksinleri etkileyerek doğrudan veya sistemik hasara yol açarak düşüklere neden olur. Kürtajın nedenini belirlemek genellikle zordur. Bu amaçla maternal, fetal ve mikrobiyolojik, histopatolojik ve immünolojik çalışmaları gerekebilir. Fetüsün lezyonları tanı için görsel olarak değerlendirilebilir, ancak laboratuvar testleri ile kesin sonuçlar alınabilir.
Etiketler: ineğin karnında buzağı ölürse ne olur
Temmuz 13, 2022
Listeye dön