Halsiz Buzağıya Ne İyi Gelir?
Buzağıların direncinin iyi bir şekilde sağlanması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra doğuma 2 kala buzağılar için anneye buzağı septisemi aşısı yapılması gerekmektedir. Bu aşı, 2 hafta arayla 2 kez uygulanmalıdır. Annenin doğumu ayrı bir bölmeye alınarak yapılması gerekmektedir.
Yeni doğan yavruyu anneden hemen ayırarak ayrı bir bölmede kurutmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra temiz ve hijyenik bir kafese alarak bakımına burada devam etmelisiniz. Kafesin kuru olduğundan emin olmalısınız. Buzağıların direncinin oluşması doğumdan sonraki ilk 1 veya 2 saatte meydana gelmektedir. Bu nedenle direncini sağlayabilmek için kesinlikle kolostrum sütünün belirli ölçülerde içirilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Buzağılara, buzağı septisemi serumu mutlaka uygulanmalıdır. Buzağıları yemlemede kullanacağınız aletlerin mutlaka temiz tutulması ve daimi olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
Buzağı Septisemisi Nedir?
Buzağı septisemisi, buzağılarda ishale, toksemiye ve ani ölümlere yol açan bulaşıcı bir hastalık olarak bilinmektedir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın olan bir hastalıktır. Bu hastalık hayvancılıkta ciddi boyutlarda ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu hastalık özellikle buzağılarda, taylarda ve kuzularda görülmektedir.
Buzağı septisemisi hastalığının nedeni ise E. Coli bakterisidir. Bu bakteri türü buzağılarda septisemiye neden olmaktadır.
Buzağı septisemisi hastalığına aynı zamanda kriptosporidiolar, koronavirüsler ve rotavitüsler gibi etkenlerde neden olmaktadır. Bu hastalığa hazırlayıcı sebepler ise kısaca şu şekildedir; buzağının yetersiz beslenmesi, iklimde meydana gelen ani değişimler, doğum öncesinde annenin aniden yer değişikliği yapılması ve hastalığa neden olacak mikroorganizmaların çevrede olmasıdır.
Hastalığın belirtisi ise şu şekilde ilerlemektedir. Bu hastalıkta ciddi kayıplar 2 hafta içerisinde görülebilmektedir. Buzağının genel sağlık durumu, antikor alınıp alınmaması, hastalığa neden olan diğer etkenler, tedavi şekilleri ve buzağının bakım beslenmesi hastalığını seyrini değiştirmektedir. Akut olaylarda buzağılar genellikle hiçbir tepki göstermez veya hiçbir belirti göstermez. Hastalığın şiddetinin hafif olması ile birlikte buzağıda halsizlik, düşkünlük, ishal ve nefes almada zorlanma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu hastalığın ölümle sonuçlandığı durumlarda ise eklem bölgelerinde şişkinlik veya topallık meydana gelmektedir.
Hastalığın şiddetli olması durumunda ise pis kokulu ve kanlı ishal görebilirsiniz. Hasta olan buzağının beden ısısı artar ve hızla su kaybeder. Bu hastalığın kesin teşhisi ise laboratuvar muayeneleri sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Etiketler: halsiz buzağıya ne iyi gelir
Kasım 02, 2022
Listeye dön