Fiğ tohumları oval ve yuvarlak şekilde olan tohum çeşitleridir. Fiğ tohumlarının adapte olma yetenekleri oldukça fazladır. Türkiye’de fiğ tohumunun kullanımı oldukça fazladır. Kurak topraklar için oldukça dayanıklıdır. Fiğ çeşitleri kış mevsiminin ılıman olduğu bölgelerde kışlık olarak ekilmektedir.
Kış mevsiminin soğuk geçtiği bölgelerde fiğ tohumunun ekimi ilkbaharda olmalıdır. Fiğ tohumlarının içlerinde soğuğa karşı en dayanıklı olan çeşidi tüylü fiğ tohumudur. Ayrıca fiğ tohumları toprak bakımı açısından çok fazla seçici değildir. Kumlu bir toprağa sahipseniz eğer fiğ tohumu ekmeden önce toprağın çiftlik gübresi ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Kumlu topraklarda yapılan bu işlem sayesinde toprağın su tutma kapasitesi arttırılmaktadır. Fiğ tohumları asitli topraklara dayanıklı olduğu için toprağın önceden kireçlenmesine gerek yoktur.
Buğday ve pamuktan sonra fiğ tohumu ekimi yapılacaksa toprakta kalan saplar ve anızlar diskaro yardımı ile parçalanıp tekrar toprağa gömülmelidir. İlkbaharda yapılacak olan ekim için toprağın sonbaharda derin işlenmesi gerekmektedir. Ekim yapılmadan önce ise hafif kabartılması gerekir.
Gereken toprak hazırlığı yapıldıktan sonra fiğ tohumu ekimini yapabilirsiniz. Eğer ekim öncesi toprağın ilaçlanması gerekiyorsa toprağı bakterilerden arındırabilirsiniz. Türkiye’de yapılan fiğ ekimlerinde sık rastlanan nodül adı verilen bir bakteri türü bulunmaktadır. Bu bakteri türleri fiğ köklerinde yumrucuk şeklinde görülebilir. Topraktaki olumsuz şartları düşünerek fiğ köklerinde bulunan bakteri türleri için aşılama yapılması gerekmektedir.
Bu aşılama yöntemi ekim sırasında yapılmalıdır. Daha sonra fiğ tohumu ekim işlemine geçilmelidir. Aşılama sırasında 100 kilogramlık bir fiğ tohumu için 1 kilogram bakteri kültürü kullanmalısınız. Ekilecek olan tohumlar ekilmeden önce güneş almayan bir yerde şekerli su ile ıslatılır ve bakteriler ile bulaştırılmış olur. Islatılan fiğ tohumları kurumadan ekim işlemi yapılır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.