Düve tercihi, boğalarda yapıldığı gibi dış görüntüye ve öteki niteliklerine bakılarak yapılmaktadır. Düvenin dış görüntüsünde arzu edilen niteliklerin olup olmadığına bakılır. Var ise annesinin verim, tip ve meme yapısıyla alakalı kayıtlarına bakılmaktadır.
Dış yapısına göre incelenen çalışmalarda birden çok düve varsa kaç yaşında olduklarına bakılarak, hepsinin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Değerlendirme işlemlerinin kökü; tecrübe ve mukayese etmeye dayanmaktadır.
Sağrı Yüksekliği: Sağrı kemiğinden zemine kadar uzanan mesafe aralığıdır. İnceler iken hayvanın kaç yaşında olduğu ve cinsi göz önünde bulundurulmalıdır. Vücudunun büyüklüğünü ve kapasitesini belirleme konusunda yardımcı olmaktadır. Sağrısı fazla olan hayvanlar ilerleyen zamanlarda derin ve uzun vücut yapılarına sahip olmaktadırlar.
Cidago Keskinliği-Süt Karakteri: Cidagonun yan taraflara doğru yapmış oldukları açıya bakılmaktadır. Hayvanın sütçü tipi olması yönünden bilgiler vermektedir.
Vücut Derinliği: Karınlarının en sarkık olduğu bölgeyle sırtın arasındaki mesafe aralığıdır. Vücudun kapasitesini belirlemektedir. Ne kadar çok olur ise yemden faydalanma niteliği o kadar iyidir. Orta derinlikte olması arzu edilir. Dayanıklılığı ve yem tüketme kapasitesi açısından mühimdir.
Sağrı Eğimi: Oturak yumrusu ile sağrı yumrusu aralığıdır. Rahat doğum ve döl verimi açısından sağrının geriye doğru küçük bir şekilde eğimli olması arzu edilir. Fazla dik durması arzu edilmez bunun sebebi ayak sorunlarına sebep olmasıdır. Bu çizgide yükselme görülür ise ilerleyen zamanlarda zor doğumların olabileceği düşünebilir. Rahat doğum ve genel döl verimi açısından, kuyruklarının sokumuna kadar hafifçe alçalması arzu edilir.
Sağrı Genişliği: Dar olması halinde doğum zorlukları ortaya çıkabilmektedir. Orta genişlikte olması arzu edilir.
Arka Bacak Açısı: Yandan ve arkadan görüldüğünde diz eklemlerinin ön tarafının açısının genişe yakın olması arzu edilir. Arka bacaklarının dikliği ya da yatıklığı bacak gücünü düşüreceğinden verimin azalmasına sebep olur, ağırlıklarının ayaklara dengesiz dağılmasına sebep olur ve hareket etmelerini güç hale getirir. Yaşamlarının uzamasında oldukça tesirlidir.
Göğüs Genişliği: İki ön diz arasındaki mesafe aralığıdır. Bu mesafe aralığı ne kadar geniş olur ise bakımlarının iyi olduğu idrak edilir.
Tırnak Taban Yapısı: Yumuşak ölçeklerin yer ile olan yüksekliğine denir. Yere yakın mesafede olması ya da fazla yüksek olması ayakların hareket etmesinin önüne geçmektedir. Arka ayaklarına bakılmaktadır.
Diz Yapısı: Arka dizlerin kalın olup olmadığına bakılır. Arka dizlerin dış ve iç bölümlerinin kuruluk, etlilik durumu incelenir. Arka bacak eklemlerinin iç bölümlerinin etli olması arzu edilmez.
Arka Bacak Duruşu: İki arka bacağın da duruşu incelenir. Dizin ön kısmındaki açıya bakılır. Tırnak üstünde doğrudan tesirli bir niteliktir. Ayaklar yana hafif açık olması gerekir.
Ön Meme Bağlantısı: Memenin karına doğru uzanan vücut bağlantısına denir. Memenin kapasitesi ve ilerleyen zamanlarda sarkıp sarkmayacağı hususlarında mühim ince detaylar vermektedir. Karına çok dirençli bağlanması arzu edilir.
Arka Meme Yüksekliği: Memenin arka bacak arasında görülen bağlantıya denmektedir. Memenin kapasitesini tahmin etmede yardımcı olur. El ile meme yoklanıp başlangıç bölgesi bulunmaktadır. Meme başlangıç yeri ne kadar alçakta ise meme o kadar sarkmış anlamını taşır.
Meme Merkez Bağı: Memeyi ön taraftan arka tarafa doğru ikiye ayırır gibi uzanan ve memenin vücuda bağlanmasını temin eden bağa denir. Bu bağın belirgin olması istenir. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda memede sarkmalar açığa çıkar.
Meme Taban Yüksekliği: Vücuda sağlam bir şekilde bağlı olan memenin en çok arka diz boyuna kadar inmesi arzu edilir. Daha yüksekte kalan memenin kapasite açısından az; daha aşağıda olanlar da sarkma sorunu ortaya çıkabilir.
Ön Meme Başı Yerleşimi: Çok az ölçüde iç tarafa dönük olması gerekmektedir. Dış tarafa dönük olması sağım için iyi olmayacaktır.
Ön Meme Başı Uzunluğu: Meme başının uzunluğu sağım başlığının tırmanmasına, kısa olan meme başlarıysa sağım başlığının takılamamasına sebep olmaktadır.
Arka Meme Başı Yerleşimi: Arka taraftan ön meme ile olan yerleşimine bakılmaktadır. Çok yakın olması sağım bakımından arzu edilmez.
Kas Gelişimi: Hayvanın genellikle bütün kaslarının büyüme durumuna bakılmaktadır. Hayvanın beslenme, bakım ve çevre koşullarından nasıl etki gördüğünü yansıtmaktadır. Düşük olması zayıflık, fazla olması süt üretimi ve sürüde kalma süresi bakımından arzu edilmez.