Ülkemizde dünyaya gelen buzağıların %20’lik bölümü ilk aylarda yaşamını yitiriyor. Tarımda kendi kendini idare edebilen ülke halinden günümüzde et ithalatı yapan ülke haline gelmemizde elbette ki buzağı ölümlerinin oranı büyüktür. Buzağı yaşamlarının son bulmasına engel olmakta bakım, besleme ve aşılama programları mühim bir konuma sahiptir. Ölümlere engel olmak için yalnızca buzağıyı değil annesinden başlayan planlar yapılması gerekir.
Enfeksiyöz hastalıklarına karşı muhafaza etmek için, yapay yöntemler ile kontrollü bir şekilde belirli patojenlere karşı meydana getirilen immun cevaba aşılama, bu amaçla kullanılan biyolojik malzemelere de aşı adı verilir. Peki, aşılama sonucunda netice elde edilebilmesi için hangi aşılar ne zaman yapılmalı.
ŞAP: Aşı uygulaması gerçekleştirilmemiş anneden dünyaya gelen yavrulara 2 haftalık oldukları taktirde şap aşısı yapılabilir. Fakat genel plan dahilinde 2 aylık dönemde birinci aşı, 1 ay geçtikten sonra ikinci aşı yapılmalıdır. Yavrular bu işlemlerin sonrasında 4 ila 6 ay arayla hayatları süresince aşı yapılmalıdır.
BRUCELLA: Brucella hayvanlardan insanlara geçebilen zoonoz karakteri olan bir hastalık türüdür. Bu hastalık sonucu da dişi hayvanlarda yavru atma meydana gelir. Yalnızca dişi hayvanlara göz damlası biçiminde yapılmaktadır. 3 ila 6 aylık dönemdeki dişi danalara yapılır, ikinci aşı ilk aşı uygulamasının üstünden 4 ila 12 ay geçmesinin ardından uygulanmalıdır.
LSD (Lumpy Skin Disease): Son dönemlerde Türkiye’de rastlanmaya başlamasıyla plan dahilinde uygulanmaktadır. 3 aylık dönemden itibaren ilk aşı, bir ay geçtikten sonra ikinci aşı uygulanmaktadır. Bu aşının senelik yinelenmesi tavsiye edilmektedir.
BRD (Bovine Respiratory Disease): Sığırlarda meydana gelen solunum yollarında olan bir hastalık türüdür. Yavru 2 haftalık dönemdeyken ilk aşı uygulaması yapılabilir fakat 28 gün ardından iki aşı yapılmalıdır.
CLOSTRIDIAL AŞILAR: Sığırlarda clostridial enfeksiyonlar ya da intoksikasyonlar ile çok fazla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu hastalığın ölüm oranı son derece yüksektir. Clostridial bakteriler ya da toksinlerinin sebep olduğu hastalıklar arasında botulismus, enteretoksemi, tetenoz ve yanıkara gibi hastalıklar yer almaktadır. Aşı kapsamları değişiklik sergileyebilmek ile beraber 14 günlükten itibaren yavrulara aşı uygulaması yapılabilir. İlk aşıdan 4 hafta sonra ikinci aşı uygulaması gerçekleştirilmelidir. 6 ya da 12 ayda bir defa aşı yinelenmelidir.
BVD (Sığır Viral Diyare) – IBR (Enfeksiyoz Bovine Rhinothracheitis): Aşı tek ya da kombine olacak şekilde yer almaktadır. Yavruları sütten kesmeden 2-4 hafta evvel uygulaması gerçekleştirilmektedir. 1 ay ardından ikinci aşı uygulanmalı, 6-12 ayda bir defa olacak şekilde yinelenmelidir.
TRİKOFİTİ (Mantar): Trichophyton türü mantarın çok fazla rastlandığı yerlerde ya da muhafaza etmek amacı ile yapılmalıdır. Doğumun ardından ilk gün uygulanabilir ve 2 hafta ardından ikinci aşı uygulanmalıdır.
KOMBİNE İSHAL AŞISI (E.coli, Rota ve Coronavirüs): Hamileliğin son evresinde anneye uygulanması gerekli olan bir aşıdır. Ağız sütü alan buzağıda pasif bağışıklık meydana getirerek, buzağıyı bu hastalıklara karşı muhafaza eder. Doğum gerçekleşmeden 5 ila 7 hafta önce ve 2 ila 4 hafta önce iki defa aşılama yapılmalıdır.