Danalarda Besin Takviyeleri ve Faydaları

danalarda besin takviyeleri

Düve ve danaların bakımları ve verilecek olan besin takviyeleri fazlası ile önemlidir. Danaların nasıl beslendikleri ve neler tükettikleri iyi bir buzağı ve inek olmak için çok önemli olmaktadır. Dana oldukları zaman ki verimlerini mühim yönde etkileyen beslenmelerini dikkatli ve özenli bir şekilde uygulamak gerekir. Düve adaylarına da iyi bir bakım ve besleme olanakları sağlanır ise gebe kalmaları ve süt verimleri iyi yönden etkilenmektedir.

Damızlık için ayrılan bir dana daha dikkatli bir biçimde büyütülmesi gerekmektedir. Bunlar damızlık verimlerini etkilediği için önem verilmesi gerekli olan bir husustur. Buzağılarda bakım ve beslemeden sonra verim temin edilemiyor gibi görünse de gelişmesinden sonra verim elde etmeye başlanmaktadır.

Mera alanında büyütülecek olan düve ve danalar şayet meranın kalitesi çok iyi değil ise ek olarak kaba yemle beslemek gerekir. Mera alanında bulunmayan hayvanlarsa oldukça iyi bir biçimde beslenmeleri gerekmektedir. Yemlerinin beraberinde, kalitesi yüksek olan kuru yonca, kuru ot da yedirilmesi gerekir. Keşif yem oranı gün içinde yarım kiloyla iki kilo arasında tükettirilmesinde bir sakınca görülmemektedir.

Yeni gelişmeye başlayan erkek ve dişi danalar aynı ortamda bulunmamaları gerekir. Aksi halde gebe kalmaları kaçınılmayan bir durum olabilir ve bu istenmeyen bir hal olmaktadır. Danaların farklı bir ortamda bakılmaları gerekmektedir. Danaların beslenmeleri ve bakımlarının iyi bir biçimde olması dışında verilecek olan besin takviyelerine de oldukça dikkat etmek gerekir. Bir dananın bakımında öncelikle tırnağının temiz ve kuru olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. 8 aylıkken aşı uygulamasının yapılması gerekmektedir ve yaşamlarını devam ettirdikleri ortamın sıcaklığına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Düvelerin beslenmesini yapar iken seçilen yemlerin kalitesine ve oranına da dikkat etmek gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki düveler basit bir biçimde yağlanabilen bir hayvan türü olmaktadır. Yağlanmış olan bir düve kalitesi kötü olan bir hayat devam ettirmektedir ve bu önerilmeyen bir durum olmaktadır.

Danalara iyi kaliteli kuru ot, mısır silajı, fiğ+ tahıl birleşimi sınırı olmayan bir biçimde yedirilir iken, karma yemler gün içinde 2 kiloya dek yedirilmesi gerekli olmaktadır. Şayet yedirilen kuru ot ve silajların kalitesi pek iyi değilse karma yem oranı 2,5- 3 kiloya dek çıkartılabilmektedir. Danalar kaliteli çayır ve meralardan faydalanmaktadırlar. Danalara iyi ve doğru bir beslemenin yanı sıra besin takviyeleri de verilmelidir.

Etiketler: danalarda besin takviyeleri ve faydaları
Haziran 21, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR