Dana Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri
Danalar; döl, et ve süt randımanı hususunda işletmelerin mühim bir kazancı olmaktadır. Bütün bu randımanlar yükselir iken rahatsızlıklara karşı dayanıklılık düşebilmektedir. Bu sebep ile danalar sık sık rahatsızlıklara yakalanabilmektedirler. Rahatsızlıklara dayanıklılığı artırmak gayesi ile verilen mineral ve vitamin madde takviyeleri genel olarak yeterli olmamaktadır. Danaların dengeli bir şekilde beslenmelerine imkan verebilmek için dananın randımanına göre yemleme uygulamak, bozuk ve küflü besinleri tüketmemeleri hususunda özen göstermek, rahatsızlıklara karşı aşıları doğru vakitte uygulatmak ve dana rahatsızlandığı takdirde tedaviye en çabuk bir şekilde başlamak gerekmektedir. Bu bağlamda özen gösterilmesi ve meydana getirdikleri takdirde erken tedaviye başlanması gerekli olan bazı dana rahatsızlıkları aşağıdaki gibidir.
Antraks (Şarbon- Dalak)
Dalakların şişmesiyle karakterize bir rahatsızlıktır. Mera zamanında daha fazla rastlanılan salgın bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Danalarda bulaşıcı rahatsızlıklar içerisinde bulunması sebebi ile oldukça riskli bir rahatsızlık olmaktadır. Bunun yanı sıra oldukça kritik bir rahatsızlık olup ani bir şekilde yaşamlarını yitirmelerine sebep olabilmektedir. Antraks; kedi, köpek, fil, keçi, koyun, manda, domuz, deve ve dana gibi hayvanlarda görülebilmektedir. İnsana da bulaşabilmesi nedeni ile kritik bir rahatsızlık olmaktadır.
Şişme (Timpani)
İşkembede gaz ortaya çıkmasının hızlı hale gelmesi ve ortaya çıkan gazların dışarı atılmasında güçlük çekilmesi ya da atılamaması sonucunda karnın şişmesi ile meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Danalarda beslenme rahatsızlıkları içerisinde bulunan timpani rahatsızlığına sebep olan besinler; pancar, bezelye, yonca ve bakla yaprağı gibi taze biçilen besinlerdir. Bunun yanı sıra soldurulmadan tükettirilmiş yemlerin beraberinde donmuş ve küflü besinlerin beslenme programına ilave edilmesi de bu rahatsızlığın meydana gelmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Danaların yemek borusunu tıkamayan bu besinler timpanilere neden olabilmektedir.
Ketosis
Yüksek süt randımanlı danalar, tek taraflı ve karbonhidrat yönünden fakir olan gıdalar tükettiğinde bu rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Yaşın ilerlemesi, hareketsiz olma ve çok fazla yağlanma hallerinin ketosis rahatsızlığının ortaya çıkmasında büyük bir role sahip olmaktadır.
Danalarda ketosis doğum sonrasında kısa bir süre, diğer bir ifade ile birkaç hafta içinde meydana gelmektedir. Dana öncelikle yem seçmeye başlamaktadır. Sonrasında oldukça ağır bir biçimde yeme uygulamasını gerçekleştirmektedir. Ardından hazımsızlık ortaya çıkmaya başlar ve suyu bile ağır bir biçimde içmeye başlamaktadır. Yattığı ya da düştüğü yerden kalkamaz duruma gelir. Süt randımanında da büyük ölçüde düşmeye denk gelinmektedir.
Etiketler: dana hastalıkları ve tedavi yöntemleri
Haziran 21, 2024
Listeye dön