Çiftlikte yetiştirilen hayvanlar için en büyük gereksinim sudur. Ayrıca, sütün %87’lik bölümü de sudan oluşmaktadır. Hayvanların, metabolizma etkinliklerinin devam ettirilebilmesi için, kalitesi yüksek bir su kaynağına gereksinim duyarlar.
Danaların kan hacminin ihtiyaç duyulan düzeyde tutulması, tüketilen gıdaların bağırsak kanalına geçişinin rahat hale getirilmesi, dokuların ihtiyaçlarının giderilmesi, sindirim ve metabolizma etkinliklerinin normal bir biçimde devam ettirilmesi için, iyi, temiz ve bolca su kaynağı mecburidir. Kalitesi yüksek bir su kaynağının kapsamı, tesislerdeki konumu ve noksanlığında en fazla karşı karşıya kalınan sorunlar şu şekildedir;
Buzağıların gelişim sergilemesi için suya gereksinimi vardır.
Taze sudan yoksun olan yavruların besin tüketiminin %31 düştüğü, ideal düzeyde su tüketen yavrulara göre canlı ağırlık artışının %38 oranında azaldığı fark edilmiştir. Yavrularda yeterli olmayan ve kalitesi düşük su tüketiminin en belirgin işaretleri; işgaller, sindirimde sorunlar, immun yanıtın azalması, elde edilen süt oranında düşme, beslenmeden faydalanmanın düşmesi ve beslenme hareketinde ortaya çıkan farklılaşmalardır.
Su içerisinde çözünen katı cisimler, danalar için mühimdir.
Kloroid, sülfat, manganez, demir ve nitrat gibi cisimlerin performans üstünde ciddi seviyede etkileri mevcuttur.
Su gereksinimi, üretim düzeyine bağlı farklılıklar sergiler.
Süt alınan ineklerin verdiği süte karşılık olarak, ineğin kilosu başına 4-5 litre ölçüsünde su alması gerekir. Vücuda alınan suyun bir bölümü tüketilen besinden alınır fakat büyük bir bölümü su içerek alınmaktadır. Mesela, 27 kilogram süt veren bir Holstein ırkı inek, gündelik ortalama 95-115 lire su içmelidir. Kuru dönem içerisinde olan süt inekleriyse, gündelik 28-57 litre su almalıdır.
Ortam ısısı, su tüketimi üzerinde etkilidir.
Isı ve nem, su gereksinimini mühim oranda artırır. Isı stresinin hakim olduğu barınaklarda, termal-nötral ısı ve nemin fazla olduğu ortamlarda yaşayan hayvanlar, öteki hayvanlara kıyasla, 1.2-2 kat daha çok suya ihtiyaç hissederler.
Suluklara ulaşım ve sulama vakti mühimdir.
Suluklar, kolaylıkla erişilecek yerlerde ve beslenme yerine en çok 15 metre mesafede olmalıdır. Ayrıca, mekanda yer alan bütün hayvanların gereksinimini giderebilecek boy ve ölçüde olması gerekmektedir. Süt veren inekler, sağım yapılmasının hemen ardından gereksinim duydukları suyun %50 ila 60’ını tüketirler. Bütün bunların yanında, su tanklarının da minimum haftada bir defa temizlenmesinin süt verimi üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.
Su ile alakalı sorunların, farklı ve geniş çaplı etkileri ise;
- Sağlık ve hayvandan elde edilen verim düşüşlerinden,
- Sindirim sisteminde yaşanan sorunlardan ve ishalden,
- Yeni alınan düve veya kuru dönemde olan ineklerin sağlığının olumsuz yönde ilerlemesinden,
- Aynı su kaynağından su içen insanlarda da ortaya çıkan sindirim sorunlarından söz edilebilir.