Büyükbaş hayvanlarda emme anormallikleri sıklıkla gözlemlenmektedir. Süt sığırcılığı yapılan çiftliklerde buzağıların birbirlerini ya da ineklerin hem kendilerini hem de diğer inekleri emmesi gibi sorunlarda yaşanmaktadır. Her tür buzağı ırkı için geçerli olan bu davranış bozukluğu (anormal davranışlar) Simmental (Fleckvieh) ırkında daha fazla görülmektedir.
Buzağılar birbirlerinin kulaklarını, göbeklerini hatta göbek yangılarını da emerler. Buzağıların birbirini emmesi göbeklerinde apse oluşumuna yol açmaktadır. Buzağılar gelişim çağında böyle bir kötü alışkanlık edinebilir. Ancak buzağılar yetişkin olduklarında yani inek olduklarında da bu alışkanlığı devam ettirebilirler.
İneklerde birbirini emme veya kendini emme sorunu ‘’süt çalma’’ veya ‘’süt hırsızlığı’’ olarak da adlandırılmaktadır. Süt kaybına ve meme yangısına (mastitise) yol açan bir davranış bozukluğu olan emme anormalliklerinin veteriner kontrolünde önereceği kremler eşliğinde giderilebilmektedir. Birbirini emen buzağıların vücutlarına sürülen krem sayesinde birbirlerini emmekten vazgeçme durumları zamanla oluşmaktadır. Ayrıca buzağıların ayrı bölmelere konulması birbirlerini emme alışkanlığını bırakmalarını sağlar.
Buzağıların Birbirini Emme Nedenleri Nelerdir?
Buzağıların birbirini emmelerinin ana sebepleri ırk yatkınlığı ve stres olduğu bilinmektedir. Simmental ırkı (Fleckvieh) buzağılarında görülen birbirini emme sorunu diğer ırklara göre daha fazladır. Buzağıların kalabalık, sıkışık bir halde tutulmaları buzağıları stres ve kavga haline koyduğundan dolayı stresten birbiriyle uğraşan buzağılar zamanla birbirlerini emmeye başlar. Simmental ırkı (Fleckvieh) buzağılarının barındırılma koşulları kötüyse birbirini emme sorunu diğer ırklara göre daha fazla olup ileride daha da ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Buzağıların Birbirini Emmesi Sorunları Nasıl Çözülür?
Buzağıların gelişim dönemlerinde ortaya çıkan birbirini emme sorunları çözmek için öncelikle buzağıların kalabalık ve sıkışık ortamda tutulmaması gerekir. Her türlü stres faktörü buzağıların birbirine emmesine neden olup davranış bozukluğuna zemin hazırlar. Stres giderici uygulamalar da buzağıların birbirini emme problemlerini çözmektedir.
Buzağılarda; davranış bozukluğu ilk görülen buzağının derhal gruptan ayrılması gerekir ki diğer buzağıların bu alışkanlığı kapmasına zemin hazırlamadan önlem alınması gerekir. Çünkü diğer buzağıların emmeyi görmesi onların da emmeyi taklit etmesine sebep olur.
Buzağıların mümkünse, buzağı besleme ünitesi (otomatik besleme, buzağı emzirme robotu) ile beslenmesi de oldukça etkili bir çözüm olacaktır. Buzağılar için, içinden süt gelmeyen emzik (kör emzik, kuru emzik) kullanılması uzman veteriner hekimlerin önerdiği metotlardan biridir. Buzağı kuru emziği çeker, bir süre sonra bir şey gelmediğini anlar ve bir süre sonra emmekten vazgeçer. Emzikte bunu fark eden buzağı başka bir buzağıyı emmekten de vazgeçmiş olur.
Buzağıların birbirini emme sorunu çözülmediğinde ileriki zamanlarda yetişkin dönemlerinde inek olduklarında ise, burunsalık takılması akla gelen ilk yöntemlerden biri olmaktadır. Burunsallık buzağıların yetişkin dönemlerinde önerilmektedir. Eğer buzağılarda birbirini emme alışkanlığı devam ederse yetişkin dönemlerinde uzman veterinerler dilin kısaltmasını bile yapabilmektedir. Veteriner hekimlerin buzağıların cildine zarar vermeyen vazelin tarzı kremleri de buzağıların vücuduna şurup birbirini emen buzağıların tiksinmesini sağlayarak birbirini emme alışkanlığından vazgeçirecektir. En etkili çözümlerin başında buzağıların ayrı ayrı bölmelerde kalmalarıdır. Zamanla tek bölmede kalan buzağı emme alışkanlığını doğal olarak unutacaktır.
Birbirini Emen Buzağıların Gelişimi Nasıl Olur?
Birbirini emen buzağıların enfeksiyon hastalıkları geçirmeleri büyük olasıdır. Çünkü vücutlarında bulunan bakteriler birbirinin dilinden diğerine geçmektedir. Hatta birbirini emen buzağıların emilen tarafında apse çıkıp vücudun diğer taraflarına dağılarak hayvanın huzursuz olup iştahını azaltmaya kadar ve daha büyük hastalıklara yol açmaktadır. Ayrıca birbirini emen buzağıların midelerinde bakteriye bağlı rahatsızlık ve ülser görülme oranı daha da artar. Buzağıların sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için birbirini emme alışkanlığının muhakkak giderilmesi gerekir.