Büyükbaş Hayvan Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

büyükbaş hayvan hastalıkları ve tedavi

Büyükbaş hayvan rahatsızlıkları birçok değişik sebepten dolayı meydana gelebilmektedir. Ancak genel olarak karşılaşılan belirli bazı sebepler mevcuttur. Mesela bakımsızlık ve olumsuz beslenme koşulları gibi nedenlerden dolayı hayvanlarda enfeksiyon hastalıkları meydana gelebilir. Bunun yanı sıra bakteriyel, virüs kaynaklı veya bağışıklık sisteminde bozulma olmasıyla farklı fungal hastalıklar ile karşı karşıya kalınabilir. Bazı hastalıklara neden olan durumlar günümüzde tam anlamı ile açıklanamaz iken bazı hastalıkların genetik sebeplerden dolayı ortaya çıktığı bilinmektedir. Bazı büyükbaş hayvan cinsleri hastalıklara karşı dayanıklı yapıya sahiptirler. Bazı büyükbaş hayvan cinsleri ise hastalıklara karşı son derece hassas yapıdadır. Dolayısı ile büyükbaş hayvan hastalıklarına engel olunması bakımından cins tercihinden bakıma, beslenmeden aşıya kadar birçok faktör etkili olmaktadır.

Tüberküloz / Verem

Verem, büyükbaş hayvanlarda karşı karşıya kalınan kronik ve bulaşıcı olan bir rahatsızlıktır. Ayriyeten tüberküloz olarak da adlandırılan verem, insanlara da geçebilen bir hastalıktır. Bu durumun yanında bulaşmadan 10-50 gün bir zamanın sonrasında ortaya çıkan hastalığın en mühim semptomları; ateş, nefes almada güçlük, deride lezyon, öksürük şeklinde sıralanabilir. Vereme engel olmak için alınan hayvanların teste tabi tutulması gerekir. Ayrıca havalandırma, düzgün bakım ve beslenme hayvan sağlığının muhafaza edilmesine yardımcı olmaktadır.

Antraks / Şarbon

Antraks ya da şarbon olarak adlandırılan büyükbaş hayvan hastalığı, dalakta şişme ile ortaya çıkan salgın bir hastalıktır. Bulaşıcı olan ve ani ölüm ortaya çıkaran antraksın, sığırların yanı sıra koyun, keçi, fil, kedi ve köpekte de meydana gelme olasılığı vardır. Bulaşmasının birkaç gün ardından semptom gösteren şarbon iştahsızlık, sendeleme, yüksek ateş, solunum problemleri ile kendini gösterir. Ölüme neden olan büyükbaş hayvan hastalığında hayvanların vücutlarından kan akar ve deride püstüller ortaya çıkar. Hastalığın kısa zaman içerisinde ortadan kaldırılması için vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulması gerekir. Ayrıca önlenmesi için aşılama konusunda dikkatli olunması gerekir. Salgına yol açan bir hastalık olması sebebiyle hasta olan hayvanların karantinası ve defni konusunda özenli olunmalıdır.

Şap Tabak Hastalığı

Şap tabak hastalığında ateş, ağız akıntısı, ağız ve ayak kısmında döküntülü yara biçiminde semptomlar ortaya çıkar. Bulaşıcı bir rahatsızlık olan şap tabak hastalığı, ineklerin yanı sıra vahşi hayvanlarda, koyun, keçi, masa ve domuzlarda da görülebilmektedir. Et ve süt verimi üzerinde olumsuz bir etki bıraktığı fark edildiği taktirde, mutlaka tarım il müdürlüklerine haber verilmesi gerekir.

Etiketler: büyükbaş hayvan hastalıkları ve tedavi yöntemleri
Mayıs 15, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR