Midesi Çalışmayan İneklere Ne Yapılmalı?
İnekler geviş getiren olarak bilinen memeliler grubunda yer almaktadır. Genellikle ot ile beslendikleri için uygun bir sindirim sistemine sahiptirler. Geviş getiren hayvanların mideleri dört odacıklıdır. İneklerin şırdan adı verilen midesi gerçek mide olarak geçmektedir.
İneklerde dört odacıktan oluşan midenin her birinin ayrı bir görevi vardır.
Şırdan haricinde işkembe, börkenek ve kırkbayır adlı 3 ayrı daha bölme vardır. Bu bölmelerin her birinin görevi birbirinden farklıdır. İşkembe içerisinde çok sayıda mikro organizma bulunmaktadır. Bu mikro organizmalara kısaca mikrop adı verilir. İşkembe içerisinde yaşayan bu mikroplar ineğin yemiş olduğu besinler ile beslenmektedir.
Mikroplar sindirim sistemi tarafından kendi kendine sindirilmektedir. Etinden ve sütünden faydalandığımız ineklerin bazı durumlarda işkembeleri çalışmaz. Hayvanlar işkembeleri sayesinde süt ve süt yağı üretmektedirler. Yaşamış oldukları problemleri nedeniyle bazı durumlarda işkembelerinde problem meydana gelir.
İneklerin işkembeleri çalışmadığı zaman genellikle yemeden ve içmeden kesilirler. Bu tarz durumlarda yetiştiricilerin çoğu ineğin iştahının olmadığını düşünür. Ancak bazı durumlarda ise profesyonel olan yetiştiriciler durumun hemen farkına varır.
İşkembede meydana gelen rahatsızlıkların pek çok hastalığın da tetikçisi olabilir. Bunun yanı sıra hipomotilite adı verilen kasılma sayısı az olduğundan bu tarz problem ile karşılaşabilirsiniz. İneklerde geviş getirmenin durmasının ve azalmasına yol açan en önemli etken iştahsızlıktır. İştahsızlığın arkasında sıcaklık stresi, endotoksemi, ishaller, mide ve bağırsakta yer alan parazitler, bağırsak tıkanmaları, bakteriyel enfeksiyonlar ve işkembenin şişliği gibi pek çok hastalık yatabilir.
Bu tarz hastalıklar ve sebepleri yapılan iyi araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
İneklerde İşkembe Neden Durur?
İneklerde işkembenin durmasına karşı koruyucu hekimliğin ön planda tutulması gerekmektedir. Bu tarz durumlar koruyucu hekimliği kapsamaktadır. Ağrılı ve ateşli hastalıklara karşı her türlü aşıların yapılmış olması gerekmektedir.
Ayrıca çok ince kıyılmış kaba yemlerden ve ince öğütülmüş keşif yemlerinden hayvanları uzak tutmak gerekmektedir.
Hayvanların yem seçmesini önleyecek şekilde açık büfe yemleme yapmak oldukça önemlidir. Bunun haricinde yemlik kenarlarına serbest ulaşımlı sodyum bikarbonat koyabilirsiniz.
Etiketler: midesi çalışmayan inek
Nisan 13, 2022
Listeye dön