Koyunlarda İshal Neden Olur?
Koyunlara arkadan bakıldığında kirli bir görüntü varsa, bu durumun incelenmesi gerekmektedir. Koyunlarda ishal probleminin yaşanmasına yol açan birçok faktör bulunmaktadır. İshal oluşmasına yol açan etkenler arasında kıl kurtları, virüsler, bakteriler, mera ve çayırlarda bulunan zararlı otlar ya da otlara bulaşmış mantarlar, koksidiyoz, mikotoksinler, paratüberküloz, işkembe asidozu, salmonellosis, bağırsak kanseri, klostridyum perfringens, nitrat ve potasyumun aşırı derecede fazla olması yer almaktadır. İshale yol açan 3 farklı hastalık daha mevcuttur. Bunlar listeriosis, koyun vebası ve mavi dildir. Meydana gelen diğer semptomlar ile beraber bu hastalıklarda da ishal durumu ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Aynı zamanda yeşil ve taze otların ani bir şekilde aşırı derecede tüketilmesi de ishale sebep olmaktadır. Aniden gelişen her türlü değişiklik koyunların stres yaşamasına neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu stres durumu ise ishale zemin hazırlamaktadır. Koyunların ishal olması ile birlikte sancı ve ıkınma da görülmektedir. İshale sebep olan duruma bağlı olarak rengi ve kıvamı da farklı olabilmektedir. Belirli bir süre geçtikten sonra gözler göz yuvarlağının içine çöker ve deri kuruyup elastikiyetini kaybeder. Çekilen deri tekrardan eski halini almamaktadır.
Campylobacter jejuni ve yersinia enterocolitica enfeksiyonları sonucunda da ishal görülmektedir. Bağırsak kıl kurtları içindeki ostertagia, cooperia, trichostrongylus ve nematodirus sayılabilmektedir. Paratüberküloz sığırlarda karşılaşılan bir hastalık olarak bilinse de koyunlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Çayırlardaki tüketilen otlar sonucunda da ishal yaşanabilmektedir. Özellikle sonbahar aylarındaki mantarlar enfeksiyona sebep olmaktadır. Bu şekilde mantar enfeksiyonlarının yer aldığı otları koyunlar tükettiğinde ishal olmaktadırlar. Koksidiyoz kapalı, kalabalık, sıkışık ve kötü şartlardaki bulunan ahırlarda koyunlar arasında hızlı bir şekilde yayılım göstermektedir. Koyu renkli, siyah, bazı zamanlarda da kanlı ishale sebep olmaktadır. Mikotoksinler de küçükbaş hayvan yetiştiricileri tarafından dikkat edilmesi gereken bir etkendir.
Salmonellosis çok sulu ve sancılı ishal yaşanmasına neden olmaktadır. Stresli ortamlarda hızlı bir şekilde yayılan salmonellosis sürülerde büyük problemlere yol açabilmektedir. Keşif yem ile beslenen, entansif olarak beslenen koyunlarda işkembe asidozu ve bunun neticesinde de ishal görülebilmektedir.
Klostridyum perfringens öldürücü bir faktördür. Yetiştiriciler tarafından “çelerme” olarak da bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda ishalin sorumlusu olarak da görülebilmektedir.
Etiketler: koyunlarda ishal neden olur
Ocak 13, 2023
Listeye dön