Düvelere Vitamin Takviyesi Neden Yapılır?

düvelere vitamin takviyesi

İneklerin hamile olarak geçirdiği süre yaklaşık olarak 280-285 gün kadardır. Hamile olan düveler normalden birkaç gün daha önce doğum gerçekleştirirler. Hamile ineklere doğuma son 2 ay kalan uygulanan besleme çok mühimdir. Buzağı doğmadan birkaç hafta evvel ineklerin yedikleri yemler, buzağı doğduktan sonraki beslenme düzeni üzerinde etkilidir. Düve çok fazla beslendiği taktirde yumurtalıkları yağ tutacaktır. Bunun sonucunda ise ya zor hamile kalacak ya da kısır olacaktır. Doğumdan önce aşırı derecede yem tüketimi süt veriminin düşük olmasına da yol açmaktadır. Hayvan yetersiz beslendiği taktirde ise sindirim sistemi ve döl verimi olumsuz yönde etkilenecektir.

Düveler 16 ila 18 aylık oldukları zaman tohumlama işlemi yapılmaktadır. 25-27 aylık olduklarında ise ilk yavrularını dünyaya getirirler. Bu dönemde gelişimleri henüz tam manasıyla tamamlanmamıştır.

Bu dönemde düvelerin tam olarak gelişim sergileyebilmeleri ve süt verebilmeleri için ilave bir enerjiye gereksinim duyarlar. Düveyken bakımı düzgün bir şekilde yerine getirilen bir dişi ineğin süt verimi son derece yüksek olacaktır. Bu sebepten dolayı düvelik dönemde bilinçli bir şekilde bakım ve beslemenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kalite seviyesi iyi olan kuru ot, kuru yonca ve silaj beslemede mühimdir. Beslenmesinde mısır silajı kullanılan düvelerin fosfor ve kalsiyum gereksinimleri ayrıyeten giderilmelidir.

Hamile düve ve ineğe ilk zamanlarda ayrı bir bakım uygulanmasına gerek yoktur. Hamileliğin son 2-3. ayında öteki hayvanlardan ayrı bir yere yerleştirilmeli ve yağlanmaya sebep olmayacak biçimde kaliteli kaba yem ve ek keşif yem tükettirilmelidir.

İnekler normal olarak 305 gün boyunca sağılmaktadırlar. Doğum gerçekleştirmelerine 2 ay kala süt sağımı sonlandırılmalı ve hayvan kuruya çıkarılmalıdır. Doğum yapacak ineğin kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bolca kaliteli kaba yemle beslenmesi gerekmektedir. Buna ek olarak gün içerisinde 2 ila 3 kilogramı aşmayacak biçimde keşif yem verilmelidir.

Hamileliğin 7. ayından itibaren gün içerisinde 8 ila 10 litre süt elde ediliyormuş gibi yemlenmesine dikkat edilmeli, çok fazla kaba yem tükettirilmemelidir.

İneğin kuru dönemde vücut ağırlığının en düşük %1’i oranında kaba yem tüketmesi ve tükettiği keşif yem oranının da vücut ağırlığının %1’ini aşmayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir.

Kuru dönem beslemesinde rasyondaki kalsiyum oranı düşürülmeli ve kuru dönemin ilk ve son zamanlarında vitamin takviyesi yapılmalıdır. Ayrıyeten yavru atma olasılığını düşürmek için gaz yapıcı ve bozuk küflü yemleri vermekten kaçınmak gerekir. Ayrıca aşırı derecede soğuk suların verilmemesine dikkat etmek gerekir.

Etiketler: düvelere vitamin takviyesi neden yapılır
Ağustos 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR