Doğumu Yaklaşan Düve Nasıl Anlaşılır?
Düvelerde doğum belirtisi her daim heyecan vericidir. Düvelerin hamilelik süresi iki yüz seksen gün kadar devam edebilmektedir. Yavru belli bir büyüklüğe eriştiği vakit döl yatağında yavru için yer bulunmamaktadır. Bu gibi durumlar ile karşı karşıya gelindiğinde yavru yeteri kadar beslenemeyebilir. Yavru tarafından ortaya çıkan metabolizma dışkıları çok fazla birikmektedir. Bu faktörler neticesinde doğum gerçekleşmeye başlamaktadır.
Düveler çoğu vakit geceleri doğumlarını gerçekleştirmektedirler. Doğum esnasındaki dış etkenler düvelere etki etmektedir. Ayriyeten geceleri doğumlarını gerçekleştiren düveleri dış etkenler daha az etkisi altına almaktadır. Doğum esnasında düvenin mümkün olduğu kadar rahatsız edilmemesi gerekir. Doğumdan evvel genital organlarda ödemli bir durum ve gelişme görülebilir. Memeler bu dönemde laktasyon için hazırlıklarını bitirir. Bilhassa bu durum düvelerde daha fazla görülmektedir.
Düvelerin doğumunun son haftasında kolostrum salgılamaktadır. Bu evrede memeler daha gergin ve daha ödemli olmaktadır. Üstelik bu evrede fazla gergin olan memelerde süt fışkırabilir. Doğumu gerçekleştirmesi yaklaşan bir düvenin solunum sayısı fazlalaşır ve beden sıcaklığında fazlalaşma gözlemlenir.
Hamileliğin sonuna doğru düvelerin beden sıcaklığı otuz dokuz buçuk- kırk derece aralığında olmaktadır. Doğumdan bir ya da iki gün evvel düvede göz ile görülür bir biçimde şişme ortaya çıkabilir. Doğumu çok yaklaşan düvelerinse genital organlarında bir santimetrelik kalınlığında bir akıntı ortaya çıkabilir. Doğumu yaklaşan düve sakinlik göstermeye başlar. Bunun beraberinde ufak sancılar görülebilir. Doğum yaklaştıkça sancının şiddeti de fazlalaşacaktır. Bu esnada anne düve bu sancının tesiri ile yemi bırakır ve ayaklarıyla yeri eşmeye başlar.
Kuyruğunu sallar ve ahır içinde serbest bir biçimde yürümeye başlar. Sıraladığımız bu belirtiler ilk vakitlerde ufak şiddetli ve aralıklı olur. Bu aralıklar git gide kısalır ve sancıların şiddeti fazlalaşır. Doğum ağrısı şiddetini belli eder iken sonra deri sıcaklığı git gide fazlalaşmaya başlar ve karın duvarlarıyla açlık çukuru daha çok gerilmeye başlar. Düve bu esnada dışkılayabilir. Kasılmalar kesildiği vakit düve sakinleşir ve bu esnada yiyecek isteyebilir. Her sancı tahmini iki ile üç dakika aralığında devam etmektedir.
Kasılmalar fazlalaşmaya başlayınca kasılmayla beraber yavru zarlarından biri yırtılır ve yavru suları annenin genital organından akmaya başlar. Yavrunun içinde yer aldığı kesenin vaktinden geç yırtılması daha iyi bir durumdur. Kesenin vaktinden geç yırtılması yavrunun anne karnından dışa doğru bu kese desteğiyle daha rahat bir biçimde ilerleyecektir. Yavrunun annenin genital kanala geçiş zamanı yaklaşık dört ile sekiz saat arasındadır. Doğum süresi için kesin bir bilgi verilememektedir. Doğum belirtisi meydana geldiği vakit bu durum ineklerde bir saat ile altı saat aralığında farklılık gösterebilmektedir.
Etiketler: doğumu yaklaşan düve nasıl anlaşılır
Eylül 01, 2023
Listeye dön