Danalar nadir bir şekilde kusabilmektedirler. Danalar hızlı bir şekilde, aceleci bir biçimde yem tüketirler, ardından tüketmiş olduklarını ağızlarına getirip yeniden çiğnemelerinin ardından yutmaktadırlar. Lakin, bazı hallerde tükettikleri ağızlarından dışarıya çıkabilmektedir. Yani danalar kusabilmektedir.
Danaların kusmaları genel olarak sindirim sorunları kaynaklıdır. Yetersiz sindirim, mide şişkinliği, zehirlenme ve enfeksiyonlar kusma nedenleri olabilmektedir.
Danaların kusmalarına yol açabilecek haller aşağıdaki gibidir;
* Zehir içeren bitkiler sorunu
* Danaların yemek borularının genişlemiş olması, yemek borusu ya da soluk borusu çevresinde apse, göğüs kafeslerindeki lezyonlar, iki akciğerin arasındaki mediastinal yumrusunda tümörler sorunu
* Diyaframlarındaki fıtık sorunu
* Listeriosis problemi
* Midenin, şirdenin sağ tarafa doğru dönmesi sorunu
* Mikotoksinler, Vomitoxin, bilhassa Fusarium, fusarik asitler yüzünden meydana gelen küf toksinleri sorunu
* Akut Timpani, Köpüklenen karın şişlikleri sorunu
* Belirsiz cisimlerin batması, bilhassa şiddetli, generalize peritonitisle kombinlenen olaylar
* Akut rumen asidozu, danaların işkembelerindeki asitliğin yükselmesi, pH azalması sorunu
Danaların kusması halinde akıllara gelecek problemler bunlar olmaktadır. Kusma sorunu bir semptom olup, arkasındaki asıl nedenin aranması gerekir. Nedeni giderilecek yönde tedavi yönteminin uygulanması bazen güzel neticeler verebilmektedir. Akut rumen asidoz sorunu, akut sorunu, köpüklenen karın şişlikleri sorunları, belirsiz cisimlerin batması neticesinde meydana gelen Reticulo Peritonitis Traumatica vakanın şiddetine göre sizlere tedavi şansı verebilmektedir.
Birden çok olay ile karşı karşıya kalınması durumunda mikotoksin ve listeriosis akılda bulundurulması gerekir.
Literiosis, bozuk silaj nedeni ile meydana gelmektedir. Tedavi yöntemi, erken harekete geçildiğinde mümkün olabilmektedir. Mikotoksinlerin giderilmesi gayesi ile yemlere toksin bağlayıcı ilave edilmesi tavsiye edilmektedir. Görüldüğü üzere, kusma halinde aslını incelemek ve meydana getirmek basit olmamaktadır. Bazı durumlarda tedavi yöntemine imkan tanınmayacak haller ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kusmanın kolay ve tek bir nedeni olmadığından, duruma geniş yönden bakmanız gerekli olmaktadır.
Danaların Rahatsızlanmamaları İçin Ne Yapılmalı?
Danaların rahatsızlanmalarını tamamı ile engellemek mümkün olmamaktadır. Ancak minimuma düşürmek için uygulanacak eylemler aşağıdaki gibi olmaktadır:
* Danaların barındıkları alanın havalandırması maksimum düzeyde olmalıdır.
* Danaların aşılarını vaktinde yaptırmanız gerekmektedir.
* Danaların bozulan ve küflenen besinleri tüketmelerini engellemeniz gerekir.
* Danaların barındıkları yerleri hijyenik tutmanız gerekmektedir.
Dana sık sık kusuyorsa, kesinlikle veteriner hekime başvurulmalıdır.