Buzağıların Hızlı Gelişmesi İçin Ne Yapmalı?

Buzağıların Hızlı Gelişmesi İçin Ne Yapmalı

Buzağıların hızlı gelişmesi için ne yapılmalı? En iyi buzağı büyütme yemi hangisidir? Buzağı gelişiminde kullanılan ilaçlar hangileridir? gibi son dönemlerde sıklıkla sorulan soruları sizler için bu yazımızda ayrıntılı şekilde cevaplandırıyoruz. Buzağıların hızlı gelişmesi için ne yapılmalı konusu ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Süt işletmelerinde, kombinlerde ve çiftliklerde inek besleyenlerin en çok önem verdikleri şey buzağıların gelişim aşamasıdır. Sağlıklı ve iyi gelişimi olan buzağılar için ineklerin veteriner kontrolünde aşılarının yapılması gerekir. Özellikle doğumdan 2 ay önce yapılması gereken aşılar tamamlanmalıdır. Veteriner kontrolünde yapılan inek doğumlarında doğan buzağının burnuyla oynayarak hapşırması sağlanmalı, anne karnında ve doğum kanalında ağzına burnuna dolan sıvı ve parçacıklarının uzaklaştırılması gerekir.

 

Doğumdan sonra buzağının annesinden uzaklaştırılması gerekir. Çünkü annenin salyasında bulunabilecek hastalık etmenleri buzağıya geçebilir. Hastalığın buzağıya geçmesini önlemek adına doğumun hemen ardından buzağıyı annenin yanından uzaklaştırmak gerekir. Uzaklaştırılacak ortam kuru, temiz ve havadar bir yer olmadır. Ortam olması gereken sıcaklığın altında ise anne ve buzağının üstüne battaniye veya örtü örtülerek üşümesi önlenmelidir. Bu tedbirler sayesinde bu hassas dönem sorun olmadan sağlıklı şekilde geçirilmelidir.

 

Buzağıların Gelişiminde Anne Sütünün Önemi

Buzağıların hızlı gelişmesi için sütun hayvan bakıcısının kontrolünde buzağıya ağızdan verilmesi gerekir yani buzağı annesinin memesinden sütü içmelidir. Buzağının emeceği ağız sütü doğumdan sonra bağışıklık (immun) sistemini güçlendirmektedir. Anne sütü, annenin daha önce karşılaştığı hastalıklara karşı vücud tarafından üretilen koruyucu maddeleri yani antikorları, buzağıya aktarmasının en ideal yoludur. Buzağı sürekli içerse anne sütündeki aşırı yağdan dolayı buzağı ishal olup zayıflayabilmektedir.

 

Buzağı ilk iki ay boyunca günde 5-6 defa anne sütünü bakıcı kontrolünde içmesi gerekir. Sütü düzenli tüketen buzağı zamanla kemik gelişimini tamamlayarak ve bağışıklık sistemi güçlenmiş bir şekilde hızla büyümeye başlar. Yavruların emme refleksi süt emdiği dönemde fazlası ile kuvvetlidir. Bu gibi nedenlerden dolayı her buzağı tek tek özel bölmelere alınarak bakımı yapılmalıdır. Özel bölmede tutulmayan buzağı diğer buzağıların meme, göbek ve yumurtalıklarını emerek anne sütünden uzaklaşır ve az süt içmeye başlar. Sütü azalan buzağının iştahı kapanarak zamanla hastalanır.

 

Buzağılarda Yem Tüketimi

Buzağı doğduğunun dördüncü günü kesif yemi tüketebilir. Anne sütünün tüketiminin ilk 1.5-2 ay çok önemli olduğundan dolayı yem buzağıya alıştırılarak verilmesi gerekir. Özel bölmede tutulan buzağıya günlük 6 defa süt ile birlikte iki ya da üç defa yem verilmelidir. Buzağı 4 haftalık olduktan sonra kesif yem kesilip buzağının kaliteli yem tüketimine geçirilmesi hızlı gelişimi açısından çok önemlidir. Kesif yemden sonra sütle birlikte çiçekli yonca da buzağının gelişiminde katkı sağlar. Buzağı 2 ay anne sütü tüketiminde ortalama 200-250 litre süt içmiş olur. Buzağının içtiği bu süt miktarı onun kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için yeterlidir. Buzağı 3 aylık olduğunda tamamen sütten kesilmesi gerekir. Çünkü çok fazla süt buzağının büyüyen ve gelişen vücuduna yeterli gelmeyebilir ve anneyi de yıpratır. Buzağı 3 ve 4 aylarından sonra artık kırılmış ve ezilmiş haldeki büyütme yemiyle beslenmelidir.

 

Buzağıların Hızlı Gelişmeleri İçin Bakımları Nasıl Olmalıdır?

Buzağılar iyi ve kaliteli yemle beslendiği takdirde ve bakımları düzenli yapıldığında hızla bir şekilde gelişirler. Buzağının gelişimi için kesinlikle bir veteriner hekimlerin kontrolünde olması gerekir. Belli periyotlarda veteriner hekimlerin buzağıyı kontrol etmesi gerekir. Hastalığı varsa tedavisi yapılmalıdır. Veteriner hekimin kontrolü altında buzağının gelişimi gözlemlenmelidir. Buzağının herhangi bir fiziksel değişimi ve besin yememe durumu veterinere anında bildirilmelidir.

 

Buzağının yaşadığı yerin temizliği gelişimi açısından oldukça önemlidir. Buzağının besin ve su kabı her gün belirli saatlerde temizce yıkanarak temizlenmelidir. Buzağıya verilecek yem ve otların kontrol edilerek bayat ve küflü olmamasına dikkat etmek gerekir. Son olarak buzağının gelişiminde önemli olan aşılarının muhakkak yapılması gerekir. Veteriner hekimin önerdiği ek yem ve ilaç takviyelerinin de düzenli kullanılması sağlanmalıdır.

Etiketler: buzağı
Temmuz 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR