Bir Dana Kaç Ayda Yetişir?
Süt sığırcılığı işletmeciliğinde sürü idaresinin en önemli konularından bir tanesi buzağılar, düve ve danalara yapılan bakımlar olmaktadır. Sağlıkları iyi olan ve randımanları fazla olan bir sürü elde edebilmenin yolları buzağı, düve ve danalar için yapılan bakımlardan geçer. Her evre üremede güçlük çekme, ortaya çıkan meme rahatsızlıkları, yaşamlarını yitirme ve yaşlılık gibi nedenler ile sürüden kopmak zorunda olan ineklerin yerlerini, yeni gelişmeye başlayan düveler alır.
Normal olarak her yıl sürülerdeki hayvanların dörtte biri başka nedenlerden ötürü ayıklanabilmekte ve işletmelerde bakılan düveler sürü içine ilave edilmektedir. Bu nedenden ötürü, sürülerin randımanlı ve sağlıkları yerinde bir şekilde sürekliliklerinin temin edilmesi için buzağılar, düve ve danalar için yapılacak olan bakımlara gereken hassasiyetin verilmesi gerekli olmaktadır. Hayvan yetiştiriciliğinde, doğumdan süt kesimi uygulanacak olan vakte dek, yani 0- 4 aylık hayvanlar buzağılardır. Süt kesiminin uygulanmasından bir yaşına dek olan zaman dilimi, yani dört- on iki aylık hayvanlara ise dana denilmektedir. Düveler ise 1 yaşından ilk doğumlarının gerçekleşeceği vakte dek olan, yani 12- 24 aylık hayvanlardır.
Buzağıların Bakımları
Hamile ineklerin doğumu yaklaştığında inekler için ahır mekanının hijyenik olması şarttır. İnekler için sakin bir doğum alanı hazır edilmeli ve doğumun olacağı vakit yaklaşmaya başladığında inekler bu alan içine alınmalıdır. Doğumun gerçekleşmesinden sonra buzağı bölüm yerleri düzgün bir biçimde temiz edilmeli ve dezenfektesinin yapılması gerekli olmaktadır. Buzağıların doğumdan sonra alınması gerekli olan tedbirleri şu biçimde sıralamak mümkündür.
- Doğumun gerçekleşmesinden sonra, buzağıların burun ve ağız tarafına yapışmış olan yavru sıvısı ve yavru zarı en iyi şekilde temizlenmelidir. Buzağıların nefes kontrollerinin yapılması gerekir, nefes almada güçlük çekilmesi durumunda göğüs kafeslerine kuvvet yaparak suni teneffüs yapılmalıdır.
- Sağlıkları yerinde olan inekler dünyaya getirdikleri yavruları yalayarak temizler ve kuruturlar. Bu yalama ayriyeten masaj tesiri ortaya çıkartarak buzağıların solunum ve dolaşım sistemlerine bir uyarıda bulunmaktadır. Bazı vakitlerde inekler dünyaya getirdikleri yavruları yalamayı arzu etmeyebilir. İnekler buzağını yalayarak kurutmadığı durumlarda ise yavru buzağıların temiz ve kuru bir bez desteği ile kurulanması gerekli olmaktadır.
- Uzun olan göbeklerinin kordonları hijyenik bir makas ile kesilmesi gerekir. İçine tentürdiyot dökülerek mikropların erişmesinin önüne geçilir.
- Buzağı doğduğunda, septisemi aşısı buzağıya yapılmalıdır.
Buzağıların dünyaya gelmelerinin ardından olan ilk günler çok mühimdir. Doğumun ardından olan bu aşamalar dikkatli bir biçimde yerine getirilmesi gerekmektedir. Ayriyeten buzağılara ilk dört saat içinde ağız sütlerinin kesinlikle tükettirilmelidir. Buzağılar annelerinin karnından bağışıklıkları olmadan dünyaya gelmektedirler. Buzağıların bağışıklıkları için olağanüstü olan ağız sütleri yavru buzağıya tükettirilmelidir.
Etiketler: bir dana kaç ayda yetişir
Eylül 12, 2024
Listeye dön