Bir Buzağı Kaç Ayda Büyür?

bir buzağı

Süt sığırcılığı işletmelerinde sürü idaresinin en mühim meselelerinden biri buzağı, dana ve düvelere uygulanan bakımlardır. Sağlığı yerinde ve verimi yüksek olan bir sürü elde etmenin yolu buzağı, dana ve düveler için uygulanan bakımlardan geçmektedir. Her dönem üremede zorluk, meydana gelen meme hastalıkları, yaşlılık ve ölüm gibi sebepler ile sürüden ayrılmak mecburiyetinde olan ineklerin yerini, yeni yetişmekte olan düveler almaktadır. Normal olarak her sene sürüdeki hayvanların dörtte biri farklı sebeplerden dolayı ayıklanmakta ve işletmede yetiştirilen düveler sürü içerisine eklenmektedir. Bu sebepten dolayı, sürünün verimli ve sağlıklı bir biçimde sürekliliğinin sağlanması için buzağı, dana ve düveler için uygulanacak olan bakımlara gerekli olan önemin verilmesi gerekmektedir. Sığırcılıkta doğumdan süt kesimi yapılacak olan zamana kadar, yani 0-4 aylık hayvanlara buzağı, süt kesimi yapıldıktan 1 yaşa kadar olan zaman, yani 4-12 aylık hayvanlara dana, 1 yaşından ilk doğumun gerçekleşeceği zamana kadar olan, yani 12-24 aylık hayvanlar düve olarak adlandırılmaktadır.

Buzağı Bakımı

Doğum gerçekleştirecek olan inekler için ahır ortamının temiz olması gerekmektedir. İnek için sakin bir doğum bölümü hazırlanmalı ve doğumun gerçekleşeceği zaman yaklaştığında inek bu bölüm içerisine alınmalıdır. Doğumun ardından buzağı bölmeleri düzgün bir şekilde temizlenmeli ve dezenfektesi yapılmalıdır. Buzağıların doğumunun ardından alınması gereken önlemleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Doğumun ardından, buzağının ağız ve burun kısmına yapışmış olan yavru sıvılarının ve yavru zarlarının temizlenmesi gerekmektedir. Buzağının nefes kontrolü yapılmalı, nefes almada zorluk yaşaması halinde göğüs kafesine baskı uygulayarak suni teneffüs yapılmalıdır.

Sağlıklı olan inekler doğurduğu yavruyu yalayarak temizler ve kurutur. Bu yalama ayrıca masaj etkisi meydana getirerek buzağının dolaşım ve solunum sistemine bir uyarıda bulunur. Bazı zamanlarda inekler doğurduğu yavruyu yalamak istemeyebilir. Böyle bir durum olduğunda buzağının kuru ve temiz bir bez yardımıyla kurulanması gerekmektedir.

Uzun olan göbek kordonu temiz bir makas kullanılarak kesilmelidir. İçerisine tentürdiyot dökülerek mikropların bulaşmasına engel olunur.

Buzağı doğumu gerçekleşir gerçekleşmez septisemi aşısının yapılması gerekmektedir.

Buzağıların doğumundan sonraki ilk günler oldukça önemlidir. Doğumdan sonraki bu adımlar özenli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca buzağıya ilk 4 saat içerisinde ağız sütünün mutlaka verilmesi gerekmektedir. Buzağı anne karnından bağışıklığı olmadan doğmaktadır. Ağız sütü buzağının bağışıklığı için son derece önemlidir ve bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Etiketler: bir buzağı kaç ayda büyür
Nisan 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR