Besilik Hayvan Seçimi: Hangi Irkları ve Özellikleri Tercih Etmeliyim?
Ahırlarda ıslahın yapılarak ve iyi cinse sahip olan hayvanlar tercih edilerek gerçekleştirilen besi hayvancılığı, et ve süt verimi elde edilmesi için yapılan bir hayvancılık çeşididir. Kalite seviyesi yüksek et ve süt veriminin sağlanması için besi hayvanları için yapılan bakımların kaliteli olması gerekmektedir. Kaliteli bakımların olmazsa olmazlarından biri kaliteli yemlerin kullanımının tercih edilmesidir. Bu nedenle alınan et ve sütten yüksek oranda verim beklenmektedir.
Ülkemizde besi hayvancılığı yapılırken çoğunlukla büyükbaş hayvanlar kullanılmaktadır. Et ve süt veriminin yüksek olması sebebiyle büyükbaş hayvanlar ile besicilik yapılmaktadır. Küçükbaş hayvanlar ile kıyaslandığında yapılan bakımların daha zor olması, kaliteli bakım alanının meydana getirilmesine gerekli önemin verilmesi de birlikte gelir.
Katkılı besinler yerine doğal besinlerin verilmenin arzu edilmesi, besi hayvancılığının önünü açan faktörler arasında yer almaktadır. Doğal ürünler alabilmek için hayvanların sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu koşul yerine getirildiğinde, hayvanın eti ve sütü arzu edilen verim seviyesinde olmaktadır. Bu sayede kaymak, tereyağı, peynir gibi süt ürünlerinin tamamının doğal ve kaliteli olması sağlanmış olur.
Belçika Mavisi
Orijinal bir çeşit olarak ön plana çıkan Belçika Mavisi genel manada heykelimsi, yoğun kaslı görünümü ve çift kaslı yapısı ile göz önünde olmaktadır. Çift kaslı fenotipiyse kalıtsal olarak Belçika Mavisi ile beraber görülmektedir. Mevzu bahis kalıtsal durum buna ilaveten “Piedmontese” çeşidi sığırlarda da görülmektedir.
Angus
Bu sığır ırkının anavatanı İskoçya olarak bilinmektedir. Bu ırkın en mühim niteliklerinden biri etçi olmalarının yanında etlerinin kalite seviyesinin yüksek olmasıdır. Amerika'da Angus son derece popüler bir türdür. Etçi ırklar içerisinde en fazla terih edilenler arasında ilk sırada anguslar yer almaktadır. Angusların etlerindeki yağ oranının da düşük olduğu bilinmektedir.
Shorthorn
Shorthorn ırkının anavatanı İngiltere’nin Durham ile York bölgesidir. Shorthorn ve Durham ırkının melezleştirilmesiyle ortaya daha etçil bir tür ortaya çıkmıştır. Bu cinsin renk tonları kırmızı ve beyazdır. Ağız etrafı beyaz renkli olan shorthorn cinsi genel olarak kısa suratlıdır. Zor koşullara adapte olabilen shorthorn kısa boynuzlu ya da boynuzsuz olabilmektedir.
Brangus
İlk olarak 1912 yılında Amerika’daki hayvan yetiştiricileri tarafından 5/8 Angus ve 3/8 Brahman ırkının melezleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu ırktaki ana hedef angus kadar kuvvetli, brahman kadar zor koşullara karşı dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır. Genel olarak brangus ırkı kırmızı ya da siyah renk tonları ile ön plandadır. Bu ırkın dişi ve erkekleri doğuştan boynuzsuz olmaktadırlar.
Brahman
Hindistan kökenli bir ırk olan Brahman muhteşem bir yaşam becerisi ile ön plana çıkmaktadır. Bu cins olumsuz koşullara karşı son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bu ırkın en belirgin niteliği ise boyun kısmındaki hörgüçtür.
Etiketler: besicilik hayvan seçimi
Haziran 12, 2023
Listeye dön