Besi Hayvanına Silaj Verilir Mi?
Ülkemizde silajlık bitki yetiştirilmesi ve silaj yapımı konusunda son zamanda teşvikler hızla yaygınlaşmaktadır.
Ülkemizde büyükbaş hayvanlara bakıldığı zaman kültür ırkı ve melez hayvan sayısının önemi oldukça büyüktür. Bu hayvan ırklarının sayısı ülkemizde oldukça fazladır. Bakımı yapılan hayvanlardan yüksek verim elde edebilmek için besleme oldukça önemlidir. Beslemenin yanı sıra hayvanlarının günlük bakımlarının tam olarak düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Hayvan bakımı ve beslemesi konusunda kaliteli silaj yemleri büyük önem taşımaktadır. Bilinçli bir şekilde hayvancılık yapılan işletmelerde silaj iyi yapılan yemlemede verimliliğin arttığı gözlemlenmiştir.
Silaj yeminin yapımı, zengin yemlerin havasız bir ortamda süt bakterilerinin etkisi işle ekşitilmesi sonucunda elde edilen bir yemdir. Silaj yemini kısaca açıklayacak olursak hayvan turşusu olarak adlandırılmaktadır. Silaj yeminin muhafaza edildiği yere ise silo veya silaj çukuru adı verilmektedir.
Ülkemizde son zamanlarda hayvan başına süt ve et üretiminde artış görülmektedir. Meydana gelen bu artışta ise silaj yemlerinin ve buğdaygillerin önemi oldukça büyüktür.
Bazı bölgelerde ot kurutma hava şartları nedeniyle başarılı olmadığı için bitkilerin hepsi kolay bir şekilde silolanıp silaj yemi haline getirilmektedir. Pek çok bitki türünden silaj yemi yapılsa da en çok mısır silajı yapılmaktadır.
Mısır Silajı Nedir?
Mısır tüm dünyada bir silaj bitkisi olarak bilinmektedir. Mısır çok kullanım yönü nedeniyle pek çok yerde ekim alanları mısır için artmıştır. Mısır silajı hayvanlardaki verimliliği kısa sürede arttırmaktadır. Mısır silajı aynı zamanda besleme değeri oldukça yüksek yemler arasında yer almaktadır.
Mısır sıcak iklim bitkisi olarak bilinir. Bu nedenle mısır ilkbahar ve yaz başlangıcında ekilmektedir.
Etiketler: besi
Nisan 25, 2022
Listeye dön