Besi Danasına Hangi Yemler Verilir?
Besiye alınacak olan danaların bakım ve beslenmesi gerçekleştirilirken 3 ayrı dönemde yapılmaktadır. Bu üç dönemden birincisi işkembe geliştirme, sonraki büyüme ve üçüncüsü de yoğun kilo aldırma dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Besi danalarına yüksek kaliteli kaba yem ve keşif yemler erken zamanda yeteri kadar verilerek büyüme için destekte bulundurulmalıdır. Fakat aşırı enerji içeriği olan tane yemlerin erken dönemde danalara tükettirilmemesi gerekmektedir. Büyüme döneminde maliyeti düşük ve protein değeri yüksek bir besleme yapılarak danaların gelişimleri olumlu yönde etkilenmelidir. Çünkü sağlıklı ve iyi büyüme göstermiş bir besi danasında daha çok kilo artışı olmaktadır.
İlk zamanda protein seviyesi yüksek olan kaliteli kaba yem çok, düşük seviyede keşif yemle beslemeye başlanarak danalar ikinci aşama için hazırlanmaya başlanmalıdır. İkinci aşamada hayvanların boy yönünden büyümeleri ve bir miktar ağırlık artışının olması hedeflenir. Bunun elde edilebilmesi dananın ihtiyaç duyduğu protein oranı yüksek olan yemlerdir. Bu amaçla 6-12 ay aralığındaki danaların iskelet formunu geliştirmek için besi başlangıç yemi kullanabilirsiniz.
Yoğun kilo aldırma aşaması olarak adlandırılan üçüncü dönemde kaba yem ve protein kaynaklı yapılan beslemenin artık enerji yönüne eğilim göstermesi sağlanmalıdır.
Besi danalarında hem hayat hem de verim payı gereksinimleri karşılamak için yem karışımı hazırlanmalıdır. Bir besi danası gün içerisinde canlı ağırlığının yaklaşık olarak %2,5’i oranında kuru madde verilmesi gerekir. Örneğin 400 kilogram canlı ağırlığı olan bir besi danası bir günde yaklaşık 9 ila 10 kilogram kadar yem yemelidir.
Danalar için rasyon karışımı hazırlarken dananın canlı ağırlığının, bir günde canlı ağırlığının fazlalığı ve besi sonu canlı ağırlığı hususunda ulaşılacak bir nokta belirleyip, o hedefe uygun olacak biçimde yem harmanları meydana getirilmelidir. Besi danalarında enerji gereksinimi canlı ağırlık ve yaş ile alakalı olan bir durumdur. Rasyon enerji seviyesi ile alakalı olarak danalarda canlı ağırlık fazlalığı hızlı bir şekilde farklılık göstermektedir. Genç hayvanlarda vücutta protein ve su düzeyi daha fazla olur iken yağ düzeyi daha azdır. Besi sonuna doğru ağırlık fazlalığı yağ birikimi biçiminde meydana gelmektedir. Bu evrede danaların rasyonunda proteine duyulan gereksinim azalmakta, enerjiye duyulan gereksinim ise yükselme göstermektedir.
Etiketler: besi danasına hangi yemler verlir
Mayıs 20, 2024
Listeye dön