Buzağının tüketeceği ağız sütünün içerisinde normal süte kıyasla daha fazla besin maddesi bulunmaktadır. Buzağı doğumun gerçekleşmesi ile beraber ana karnındaki korunaklı alandan ani bir şekilde farklı bir ortama girmektedir. Ağız sütünün içerisinde yavrunun hastalıklara karşı bağışıklığını sağlayan maddeler yer almaktadır. Buzağı anne karnında herhangi bir bağışıklık maddesini almadan doğmaktadır. Ağız sütü buzağının ilk aşısı yerine geçmektedir ve doğumun ardından 2-3 gün boyunca pasif bağışıklık sağlamaktadır. Ağız sütündeki magnezyum sülfat buzağının bağırsaklarındaki mekonyumun dışarı atılarak bağırsakların arındırılmasını sağlar. Buzağı ağız sütünü ne kadar erken içerse bağırsakların tutunma seviyesinde de azalma meydana gelmektedir.
Buzağıların ağız sütü ile beslenmesi gereken süre ilk 3 gündür. Günde 3 öğün olacak şekilde en az 1,5 litre olmak kaydıyla 4-5 litre kadar verilmelidir. İlk 12 saat içerisinde ağız sütünün buzağı tarafından tüketimi önem arz etmektedir. Bunun sebebi ise bu saatler içerisinde ağız sütünün yarayışlılığının daha yüksek olmasıdır.
Süt buzağı için yeterli olan bir besin kaynağıdır. Ancak buzağı mamaları da verilebilir. Buzağı mamaları 4. günden 6. haftaya kadar verilebilir. Günlük olarak 4-5 litre kadar süt ya da buzağı maması tercih edilebilir. Süt ya da mama buzağılara canlı ağırlıklarının %8-10'u kadar verilmelidir. Süt veya mama buzağılara fazla verilirse başlangıç yemi tüketiminde azalma meydana gelir. Bu süreç içerisinde buzağı başlangıç yemleri de serbest bir şekilde buzağılara verilmelidir. 6. haftaya gelindiğinde süt ya da mama azaltılarak buzağı başlangıç yeminin miktarı artırılmalıdır. İşkembede papillanın gelişimi olumsuz bir şekilde etkilendiği için, buzağılara 6 haftadan daha uzun zaman boyunca süt ya da mama ile besleme yapılmamalıdır. Mama düzgün bir şekilde eritilmeli, karıştırılmalı ve soğuk verilmemelidir. Bu dönem içerisinde buzağıya temiz su serbest olarak verilmelidir. Sütten kesileceği zamana kadar buzağıya bilhassa saman başta olmak üzere öteki silaj ve kuru ot gibi kaba yemlerin verilmesi tavsiye edilmemektedir. Buzağı bu süre içerisinde meraya çıkarılmamalıdır. 6. haftanın bitiminde sütten kesilip yalnızca serbest bir şekilde buzağı başlangıç yemi, kaliteli kuru ot ve serbest olarak su verilmeli, saman ve silaj kullanılmamalıdır. Bu süreçte hayvanların katı yem tüketmeleri işkembe gelişimi yönünden hayati önem taşımaktadır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.