İneklerde süt felci olarak bilinen aslında doğum felci veya süt humması olarak adlandırılmaktadır. Süt humması nedir? Süt humması nedenleri nelerdir? Süt humması nasıl tedavi edilir? Süt humması belirtileri nelerdir? Süt hummasından korunma yolları nelerdir? Süt humması hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için bu blog konumuzda cevaplandırıyoruz.
Süt humması genellikle doğumdan sonraki ilk 2 günlük süreçte ineğin kalsiyum derecesinin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Kuru dönemde ineklere verilen günde 100 gramdan fazla kalsiyum ve 80 gramdan fazla fosfor önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra yüksek süt verimi ve ineğin 5 yaşından büyük olması gibi durumlarda bu durumu arttırabilmektedir.
İneğin daha önceki dönemlerde yine buna benzer doğum felci geçirmesi, tekrardan doğum felci geçirmesine neden olabilir.
İneklerin süt veriminin artması ile birlikte metabolik ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kurudaki dönemde yetersiz beslenmesi ve yavru atma gibi durumlarda doğum felcine neden olabilmektedir.
Süt humması veya bir diğer adıyla doğum felci, doğumdan sonraki ilk 2 günde görülmektedir. Öncelikle ineklerde iştah kesilmesi ile belirtiler başlamaktadır. Daha sonra baş ve ayaklarda titreme ile birlikte sallantılı bir şekilde yürüyüş başlar. Bunun devamında ise inek yürüyemez ve sürekli olarak bir yerlere takılır ve düşer.
İlerleyen durumlarda ise hayvan bilincini kaybeder ve inlemeye başlar. Boyun kaslarında kasılmalar meydana gelir ve vücut ısısı zaman geçtikçe düşmeye başlar. Genellikle yerde göğüs üstü yatarlar. Bu belirtilerin en son ki aşamasında ise hayvan komaya girer.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.