Buzağı Kaç Gün Süt İçmeli? Buzağılar Sütten Ne Zaman Kesilmelidir? Buzağılar Sütten Kesildikten Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Soruları hakkındaki detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.
Yeni doğan buzağı ağız sütünü ne kadar erken içerse bağırsakta mikrop tutunması azalır. Buzağılara doğumu takiben en kısa sürede başlanarak, ilk 3 gün, günde 3 öğün, öğünde en az 1.5 LT olmak üzere, günlük toplam 4-5 litre ağız sütünün muhakkak içirilmesi gerekir. Ağız sütü daha buzağı kendine tam gelemediği ve ayakta duramadığı için kova ve biberonla verilmektedir. Biberonla buzağılara ağız sütü vermek buzağı açısından yorucu olmadan tüketimi sağlanır. Ortalama büyüklükteki bir siyah-alaca buzağı doğumu takiben ilk 6 saat içinde en az 2-3 litre ağız sütü tüketmesi gerekir.
Buzağılarda süt tüketimi ilk 12 saat önemli olup bu sürede bağışıklık maddelerinin faydası daha yüksek olmaktadır. Ağız sütü verilmesinde kovadan içme ve emme yerine biberonla içirme tercih edilmelidir. Ağız sütü taze olmalı, farklı hayvanların ağız sütleri karıştırılıp kullanılmamalı yoksa hayvanın sonradan anne sütüne alışma süreci oldukça zor olur. Ağız sütü anne vücudunun sıcaklığında yani 37°C sıcaklıkta, biberonla 80 cm yükseklikten ve 45 derecelik açı ile içirilmesi gerekir.
Buzağıların Süt ile Birlikte Mama Tüketimi
Buzağıya süt yetmediği zaman ya da isteğe göre buzağılara buzağı maması verilmektedir. Buzağıların hızlı gelişimi ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için veteriner hekimlerin önerisiyle günde 4-5 litre arasında buzağı maması kullanılabilir. Buzağı maması buzağılara ağırlıklarının %8-10’u düzeyinde verilmelidir. Buzağı maması fazla verilirse başlangıç yemi tüketimi azalır. Bu dönemde serbest olarak buzağı başlangıç yemi de buzağılara verilmelidir. Buzağının 6. haftasında süt veya mama azaltılarak buzağı başlangıç yemini fazla yemesi sağlanmalıdır. Buzağı işkembelerinde papilla gelişimi olumsuz etkilendiğinden, buzağılar 6 haftadan daha uzun süre süt veya mama ile beslenmemelidir. Ayrıca buzağılara mama iyi eritilerek verilmeli, iyi karıştırılmalı ve kesinlikle soğuk verilmemelidir.
Buzağılar Sütten Ne Zaman Kesilmelidir?
Buzağıların gelişimleri açısından üretim için 6 ve 8 hafta arasında sütten kesilmeleri gerekir. Çünkü çok fazla süt tüketimi buzağıların işkembelerinde sindirim için gerekli olan mikroorganizmalar 6.ve 8. haftalarda oluştuğundan dolayı sütün bu dönemde bırakılması normaldir. Daha öncesinde sütten bırakmak için başlangıç yemi tüketiminin sıklıkla verilmesi gerekir. Özellikle çiçekli yonca tüketimi çok fazla olmalıdır. Çiçekli yoncanın tadı buzağılara sütü anımsatır.
Gelişimi hızlı ve sağlıklı olan buzağılar süte ek olarak vücut ağırlıklarının %1-1.5’u kadar olmak üzere, en az günde 850 gr buzağı başlangıç yemi tüketmeye başlamaları sütü bırakmaları açısından oldukça önemlidir. Sütten kesim zamanında buzağıya verilmekte olan başlangıç yemi değiştirilmemeli, buzağılar başka yere taşınmamalı ve buzağılara stres yaratan işlemler yapılmamalıdır.
Buzağılar sütten kesildikten sonra buzağılara 2 hafta boyunca serbest olarak başlangıç yemi verilmelidir. Sütten kesilen buzağının gelişimi için iyi kaliteli yonca kuru otu ve çayır kuru otu verilmelidir. Veteriner hekimler buzağıların sütten kesildiği dönemde buzağılara saman, silaj, posaların verilmesini ve meraya çıkarılması önermemektedir. Sütü bırakan buzağılarda sıvı tüketimi arttırılarak temiz su verilmesine dikkat edilmelidir.
Buzağıların Sütten Kesildikten Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Buzağılar sütten kesildikten sonra kaliteli yemle beslenmesinin yanında bakımları ve veteriner kontrolünde olmaları çok önemlidir. Buzağıların sindirim sistemlerinin tam gelişmesi ve zarar görmemesi için bakıcı dahilinde meraya çıkarılması gerekir. Çünkü zehirli ot tüketen buzağının sindirim sistemi zarar görebileceği gibi buzağının ani ölümü de gerçekleşebilir.
Buzağıların sütten kesildikten sonra kesinlikle yerlerinin değiştirilmemesi gerekir. Beslenmesi değişen buzağı da yer değişikliği buzağıyı olumsuz etkileyip iştahını düşürecektir. Buzağının veteriner kontrolünde aşılarının yapılması ve gelişiminin her ay kontrol edilmesi gerekir. Son olarak buzağının kaldığı ortam temiz tutularak beslenme ve su içme kabı sürekli temizlenmelidir.