Büyükbaş Hayvan Fazla Yem Yerse Ne Olur?

büyükbaş hayvancılık

Halk arasında yem çarpması olarak bilinen rumen asidozunun pek çok nedeni vardır. Büyükbaş hayvanlarda meydana gelen yem çarpması buğday, arpa, mısır gibi yemlerin hayvanlara aşırı miktarda verilmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Nişasta ve şeker olarak zengin olan yemlerin hayvanlara birdenbire verilmesi yem çarpmasına neden olur.

Büyükbaş hayvanların işkembelerinde trilyonlarca mikrop yaşamaktadır. İşkembede yaşayan bu mikroplar yemleri hızlı bir şekilde içeride parçalar. Parçalanma sonucunda yüksek miktarda asit oluşur. Bu asitlik durumunun belli bir oranı geçmesi sonucunda yem çarpması ortaya çıkabilir.

Büyükbaş Hayvanlarda Yem Çarpması Neden Olur?

Büyükbaş hayvanlarda meydana gelen yem çarpmasının en belirgin belirtisi ishaldir. Aniden hayvanlarda süratli ve su gibi bir ishal meydana gelir. İkinci belirtisi ise hayvanın sol açlık çukurluğunda meydana gelen şişmedir.

Yem çarpmasının ileri safhasında ise işkembenin her iki tarafında da şişme olabilir.

Yem çarpmasının hafif belirtileri ise yemden kesilme, iştahsızlık ve hayvanın eskisi gibi yem yememesi gibi durumlar yem çarpmasına örnektir. Özellikle bu durumla besinin don zamanlarda karşılaşabilirsiniz. Hayvanları yem çarpmasından korumak için yemlerinde kullanacağınız ham maddelere dikkat etmeniz gerekmektedir. Yem içerisine konulacak tahıl ve nişastanın aşırı ince öğütülmeden verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda potasyum karbonat, magnezyum oksit ve sodyum bikarbonat gibi asitleşmesi ortadan kaldırıcı yem katkı maddeleri kullanarak yem çarpmasını engel olabilirsiniz.

Etiketler: büyükbaş
Mart 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR