Yeşil otlar, besi hayvanları için çok önemli olan yem kaynağı olduğu için hayvanlara verilen yemlerdendir. Yeşil otlar, genel olarak çayır, mera ya da özel olarak yetiştirilen otlaklarda bulunmaktadır. Yeşil ot, besi hayvanları ve diğer hayvanlar için doğal olan besin kaynaklarından biridir. Hayvanlara verilen yeşil otlar hayvanların gereksinim duyduğu çeşitli besin öğelerini karşılamaktadır.
* Besi yemleri, sığır besilerindeki hayvanların beslenmelerinde tercih edilmektedir.
* Besiye dahil edilecek hayvanların vücut yapıları iyi gelişim göstermiş, et tutma kabiliyeti fazla ve sağlıklı olması gerekir.
* Besiye dahil etmek için genç olan hayvanları tercih etmek gerekir ve ideal besi zamanı, sütten kesmenin hemen ardından olan zamandır.
* Genellikle her elli kilogram canlı cüsseye karşılık gün içerisinde bir kilogram karma yem tükettirilmesi önerilir.
* Besi döneminin her zamanında hayvanın gereksinimi durumunda kalitesi iyi olan karma yem tükettirilmesi gerekir.
* Yedirilecek olan yemlerin besin yönünden temiz ve dengeli bir şekilde olmasına önem verilmesi gerekmektedir.
* Hayvanın önünde her daim serin, hijyenik ve bol su bulunması gerekir, gereksinimleri miktarında su tüketebilecekleri olanaklar temin edilmelidir.
* Besi dönemi boyunca gideri azaltmak için yeteri kadar ve kalitesi iyi olan kaba yem yer alması gerekir.
* İşletme yerinde temizlik kurullarına önem verilmesi gerekir, barınaklar temiz olmalıdır.
* Besi hayvanının dış ve iç parazitler rahatsızlık bakımından hijyenik olmasına önem verilmesi gerekir.
* Besi hayvanının canlı cüsse yükselişi günlük olarak gözetilmeli ve gelişim göstermesi ağır olanlar belirlenmeli ve nedenleri araştırılarak manejmanın değiştirilmesi gerekir.
* Yemin geçişine dikkat edilmesi gerekir, minimum yedi-on gün süre ile o anda tercih edilen yemle yeni yem birleştirilerek tükettirilmelidir.
* Yemlerin maliyetinden daha fazla kalitesi mühim olmaktadır. Hayvan yediği yemin karşılığını yetiştiren kişiye vermelidir.
* Hayvanın rahatına önem verilmeli ve her çeşit kötü durumların önüne geçilmesi gerekir.
* Hayvanlara yeşil renkli olan yem soldurulmuş bir biçimde yedirilmelidir.
Süt Hayvanları ve Süt Yemi İçin Tavsiyeler
* Süt yemi süt sığırının beslenmesinde tercih edilen karma yemdir.
* İşletme maliyetlerinin yüzde yetmişinin yem gideri olduğunu unutmamak gerekir, randımanlı ve sağlıklı hayvan sürüde tutulup randımansız hayvan elden çıkartılması gerekli olacaktır.
* Genellikle süt sığırı rasyonları kuru madde esasına göre yüzde elli- altmış keşif yem, yüzde kırk- elli kaba yemden elde edilmelidir.
* Süt randımanının her evrede ve üstelik buzağılık evresinden başlayarak hayvanın gereksinimi halinde kalitesi iyi olan karma yem tükettirilmesi gerekir.