İneğe Şekerli Su Verilir Mi?

ineğe şekerli su

Ketozis, fazla süt randımanlı ineklerde tek taraflı ve karbonhidrat bakımından zengin olmayan besinler ile beslenme sebebi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hareket etmeme, yaşlanma ve çok fazla yağlanma rahatsızlığın ortaya çıkmasında mühim bir rolü vardır. Rahatsızlık doğumun birkaç haftasının ardından başlar, hayvan ilk olarak yem seçmeye başlar, ağır ve nazlı bir şekilde tüketir, ardından hazımsızlık şekillenmeye başlar, suyu bile nazlanarak tüketir, sallanarak yürür, tökezler ve düşer yerinden kalkamaz. Süt randımanında düşme gözlenir. İleri zamanlarda hayvanda diş gıcırdatması, yem özelliğinde olmayan eşyaları ısırma gibi sinirsel bulgular meydana gelir.

Rahatsızlığın tanısı basittir lakin tedavisi uzun sürer. Tedavi yöntemi bir veteriner doktor tarafından yapılması gerekir, damar içi glikoz barındıran serumlar ve insülin hormonu verilmesi gerekir. Tedavinin beraberinde hayvana şekerli su, patates, melas, şeker, şeker pancarı ve pekmez yedirilmesi faydalı olacaktır. Tedavi görmeyen hayvanlar uzun bir müddet yattıklarında zayıflamaya başlarlar, kaşektik bir hale bürünürler ve hayatlarını yitirirler.

Rahatsızlık hamilelik evresindeki hatalı beslenme neticesi şekillendiğinden rahatsızlığın engellenmesi amacı ile hamile inekler doğuma altmış-yetmiş gün kala kuruya alınmalı ve bu evrede dengeli bir şekilde beslenmelidirler. Hayvanlara yeteri kadar fazla kaliteli kaba yemler tükettirilmeli, günlük kaba yem seviyesi minimum yüzde kırk olması gerekir. Buzağılama vaktinde yemleme programında ani farklılıklar yapılmaması gerekir.

Hayvancılıkta bilhassa süt ineği işletmeciliği ile ilgilenen kişilerde en mühim detaylardan biri de hayvanların düzenli bir şekilde beslenmesi ve yeteri kadar besin takviyesinin yapılmasıdır. Hayvancılık işletmeciliğinde yem üzerinden kar edebilmek amacı ile tercih edilen kaliteli ve ucuz keşif yemlerini sağlarken bunun beraberinde hayvanın dengeli bir şekilde beslenme programına girmesi gerekmektedir.

Hayvanın beslenmesinde sütün yağ seviyesi, süt randımanı, canlı cüssesi, laktasyon evresi ve hayvanın sağlığı gibi nitelikler oldukça büyük önem arz etmektedir.

Süt ineklerinin günlük yaşam sürme payı ve süt ineklerinden yeteri kadar randıman alabilmek için canlı cüssesinin 1/40’ı kadar kuru yeme gereksinimleri vardır. Örneğin, beş yüz kilogram ağırlığında olan bir hayvanın senelik yem tüketme oranı dört ton kuru yonca el değerinde kaba yemden elde edilmektedir. Süt ineklerinin süt randımanları genel olarak laktasyon evresinin sonlarına doğru azalmaktadır. İneklerde laktasyon evresinden alınmış olan süt miktarıysa tahminen yüz günde %45, ikinci yüz günde %35 ile %35, üçüncü yüz gündeyse %20 ile %25 aralığındadır. İneklere sürekli aynı ölçüde yem vermek yerine randımanlarına ve randıman evrelerine göre yem oranını ayarlamanız gerekir.

Süt ineklerine tükettirilen yemlerin kalitesini, alınan sütün kalitesine de etki etmektedir. Süt sığırı işletmeciliğinde şeker kullanımının sayesinde fazla kalitede et ve süt üretiminin tesirli olduğu bilinir.

Etiketler: ineğe şekerli su verilir mi
Eylül 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR